Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3,8% την περίοδο 2007-2008, επιβεβαίωσε απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Παπαστάμκου, η επίτροπος για την Κλιματική Δράση Κόνη Χεντεγκάαρντ.
Σύμφωνα με την Επίτροπο, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σημειώθηκε σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών, ενώ η μεγαλύτερη μείωση επετεύχθει στον τομέα της γεωργίας, λόγω της μείωσης της χρήσης συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαστάμκος.
Στοιχεία για τα μεταγενέστερα έτη δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Όπως προκύπτει πάντως από τις προβλέψεις για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία εκπλήρωσης του στόχου για τις εκπομπές βάσει της απόφασης επιμερισμού της επιβάρυνσης μέχρι το 2012. Οι εκπομπές για τους τομείς που δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ προβλέπεται να μειωθούν κατά 8,9%.
Όσον αφορά στη συνολική απόδοση της ΕΕ σχετικά με το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Επίτροπος τονίζει, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Παπαστάμκου ότι η ΕΕ-15 βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση για την υλοποίηση των στόχων της.
Οι εκπομπές της ΕΕ-15 μειώθηκαν κατά 1,9% για την περίοδο 2007-2008, ενώ μειώσεις σημειώθηκαν σε όλους τους βασικούς τομείς, πλην του τομέα των νοικοκυριών και του τομέα των υπηρεσιών. Το σύνολο των εκπομπών των οδικών μεταφορών μειώθηκε σχεδόν κατά 3% και οι εκπομπές από τις διεθνείς αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 1992.
Σημειώνεται ότι πρόσφατες προβλέψεις σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπερκαλυφθεί ο στόχος του Κιότο. Εάν υποτεθεί ότι όλα τα εν λόγω μέτρα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ-15 είναι πιθανό ότι θα μειωθούν μέχρι το 14,2%, επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του έτους αναφοράς κατά την περίοδο δέσμευσης.