Μουντιάλ: Στη Ρωσία η διοργάνωση του 2018, στο Κατάρ του 2022

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 17:56
UPD:19:16

Για το 2018 η υποψηφιότητα των Ρώσων υπερκέρασε αυτές της Αγγλίας, Πορτογαλίας-Ισπανίας και Βελγίου-Ολλανδίας, ενώ για το 2022 του Κατάρ κέρδισε των ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας.

A- A A+

Στη Ρωσία και το Κατάρ ανέθεσε η FIFA τη διοργάνωση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022, αντίστοιχα, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την έδρα της Παγκόσμια Ομοσπονδία στη Ζυρίχη, μετά από ψηφοφορία των μελών της εκτελεστικής της επιτροπής.

Για το 2018 η υποψηφιότητα των Ρώσων υπερκέρασε αυτές της Αγγλίας, Πορτογαλίας-Ισπανίας και Βελγίου-Ολλανδίας, ενώ για το 2022 του Κατάρ κέρδισε των ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας.

«Είχαμε τέσσερις υποψηφιότητες για το 2018 και μπορούμε να έχουμε μόνο έναν νικητή. Τρεις από τις υποψήφιες ομοσπονδίες θα γυρίσουν πίσω και θα πουν 'τι κρίμα'. Αλλά πρέπει να μην ξεχνάμε πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μόνο η νίκη, αλλά και η ήττα, που έρχεται από το σχολείο της ζωής. Και αυτή δεν είναι εύκολο να την αποδεχθείς», δήλωσε λίγο πριν κάνει ανακοινώσει τις νικήτριες χώρες ο πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

Με τα λεγόμενά του ο Ελβετός παράγοντας εμφανώς απευθυνόταν περισσότερο προς τους ηττημένους της διαδικασίας, παρά προς του νικητές. Και είχε κάθε λόγο να μιλάει έτσι, από τη στιγμή, που ιδιαίτερα από την πλευρά της Αγγλίας υπήρχε έντονη αμφισβήτηση της αμεροληψίας ορισμένων εκ των εκλεκτόρων της FIFA.

Ρεπορτάζ σε βρετανικά Μέσα -με προεξέχοντας αυτά των Times του Λονδίνου- που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, αποκάλυψαν προσπάθεια ορισμένων εκ των εκλεκτόρων να εκβιάσουν οικονομικά ανταλλάγματα από τις ομοσπονδίες που ζητούσαν την ψήφο τους. Μάλιστα, ο Αμός Αντάμου από τη Νιγηρία και ο Ρέιναλντ Τεμαρίι από την Ταϊτί τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τρία και ένα χρόνο, αντίστοιχα, καθότι πιάστηκαν επ' αυτοφώρω να χρηματίζονται.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αντιδράσεις των Αγγλων δημοσιογράφων, όπως αυτή του όλιβερ Κέι των Times, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ειρωνευόταν: «Ρε παιδιά, δεν καταλαβαίνετε ότι η FIFA είναι ειλικρινής και καθαρή; Η υποψηφιότητα της Ρωσίας το έλεγε στην παρουσίασή της».

Οι όποιες ενστάσεις, πάντως, δεν έδειξαν να απασχολούν καθόλου τους δυο μεγάλους νικητές. Εκπροσωπώντας τη ρωσική υποψηφιότητα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ιγκόρ Σουβάλοφ δήλωσε: «Μας εμπιστευτήκατε με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και εγώ μπορώ να σας εμπιστευτώ, ή καλύτερα όλοι μπορούμε να σας υποσχεθούμε, πως δεν θα το μετανιώσετε ποτέ. Ας γράψουμε όλοι μαζί ιστορία».

Από την πλευρά του Κατάρ, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της υποψηφιότητας Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ Αλ-Τανί στάθηκε στο γεγονός πως για πρώτη φορά το Μουντιάλ θα διοργανωθεί από χώρα της Μέσης Ανατολής.«Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας. Θα είστε περήφανοι για εμάς και για τη Μέση Ανατολή», τόνισε.

Στα διεθνή Μέσα, βέβαια, έκαναν άμεσα την εμφάνισή τους οι πρώτες ενστάσεις για τους διοργανωτές. Το Reuters σε ανταπόκρισή του από το Κατάρ να αναφέρεται στις θερμοκρασίες ακόμα και άνω των 50 βαθμών Κελσίου, που μπορούν να παρουσιασθούν στη χώρα κατά τους καλοκαιρινού μήνες, όταν δηλαδή θα πρέπει να διεξαχθεί το Μουντιάλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις