«Ρυθμίζουμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, τις εργασιακές σχέσεις ώστε να προστατεύονται και οι θέσεις εργασίας και το εργασιακό στάτους των εργαζομένων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος είναι, σε μια δύσκολη περίοδο, να επιβιώσουν οι προβληματικές επιχειρήσεις, ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και, σε συνάρτηση με τον επενδυτικό νόμο, να υπάρχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση περιέσωσε τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, διατηρώντας το δικαίωμα του κράτους να επεκτείνει τη γενική ισχύ τους σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου και ότι η επιχείρηση από την πλευρά της «αποκτά μια ευελιξία με μέτρο, όταν είναι εμφανώς και αντικειμενικά σε δυσχερή θέση».
«Να μη θεωρούμε ότι υπήρχε ένας εργασιακός παράδεισος, που εμείς καταργούμε και φέρνουμε το μεσαίωνα», τόνισε και συνέχισε: «Η κυβέρνηση βάζει κανόνες και ρυθμίζει αυτή την ευελιξία και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «εκ του αποτελέσματος ήταν επιτυχημένη η διαπραγμάτευση, τηρουμένων των αναλογιών και γνωρίζοντας πολύ καλά όλοι μας σε ποιες συνθήκες κινούμαστε και ποια είναι τα δημοσιονομικά μας όρια, ώστε να μπορούμε να έχουμε μισθούς αντίστοιχους με την ελληνική πραγματικότητα».
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι στο πλαίσιο του νόμου και των ρυθμίσεων που γίνονται, η κυβέρνηση επιχειρεί να σωθούν οι θέσεις εργασίας και ότι «από εκεί και πέρα κατοχυρώνουμε, στο πλαίσιο του νόμιμου τρόπου παρέμβασης της πολιτείας, ώστε να μη θιγεί το εισόδημα των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις».
Σχετικά με το γιατί προχωρά η κυβέρνηση στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επεσήμανε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια που σχετίζονται με τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι υπάρχει χρόνος, χώρος και περιθώριο να ακουστούν όλες οι απόψεις, και επεσήμανε ότι για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ θα υπάρξει επόμενο νομοσχέδιο, «για το οποίο θα μπορέσουν να κληθούν και να εκφράσουν την άποψή τους όλες οι δυνάμεις».
Κληθείς να σχολιάσει «βολές» που φέρεται να δέχτηκε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη στο υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει αποτέλεσμα» και ότι «όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος».
Ακόμη, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και συνεχείς και τελείωσαν λίγο πριν τη χτεσινή συνεδρίαση «γιατί ψάχναμε να βρούμε τα μέτρα που θα είναι τα λιγότερο επώδυνα για τον πολίτη και αυτό το κάνουν όλοι οι υπουργοί και φυσικά το έκανε και η κ. Κατσέλη».
Αναφορικά με την απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι ήταν στην Θεσσαλονίκη και παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε από εκεί και με τις οποίες «αιτιολογεί με εξαιρετικό τρόπο τη λήψη αυτών των αποφάσεων». «Πάντως σαφώς και δεν υπάρχει ζήτημα», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να κινητοποιούνται και να διαμαρτύρονται, «από εκεί και πέρα είναι πρόκληση και του συνδικαλιστικού κινήματος να έχει μια θέση ευθύνης χωρίς να χάνει το διεκδικητικό και αγωνιστικό του χαρακτήρα». «Αλλά όταν λέμε ότι όλοι πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, εννοούμε όλοι μας», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα «που ζητάει η τρόικα» και θα αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «χωρίς να το ζητήσουν οι εταίροι μας, εμείς αυτές τις αλλαγές θα τις κάνουμε, ούτως ή άλλως, γιατί όντως και έσοδα παραπάνω θέλουμε να έχουμε, αλλά και γιατί βάζουμε και τα θεμέλια ώστε μετά το ξεπέρασμα της κρίσης να μπορούμε να μιλάμε για μια διαφορετική χώρα, απαλλαγμένη από πολλές παθογένειες».
Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά τάχιστα σε εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα τους αλλά και τις θέσεις εργασίας και αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα ελλείμματα των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ επί διακυβέρνησης της ΝΔ.
Επεσήμανε τέλος ότι διαφυλάσσονται οι μισθοί έως 1.800 ευρώ μηνιαίως και από την άλλη ότι μπαίνει πλαφόν στα 4.000 ευρώ, καθώς «δεν είναι δυνατό να προκαλείται το κοινωνικό σύνολο από τις εξόφθαλμα υπέρογκες αμοιβές στελεχών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ