Απροετοίμαστη είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η ΕΕ απέναντι στο «διαδικτυακό πόλεμο» που προκάλεσαν οι διαρροές χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων από την στοσελίδα Wikileaks.
Απευθυνόμενος στον κ. Μπαρόζο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου, επεσήμανε, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως «στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εδώ και λίγες μέρες, χιλιάδες χάκερς εξαπολύουν διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον των εταιρειών που επιχειρούν να κατεβάσουν από το διαδίκτυο τη WikiLeaks ή να την χτυπήσουν οικονομικά και να την αποκόψουν από τις δωρεές».
Όπως είπε, «εταιρείες όπως η Mastercard, η Visa, η Paypal δέχθηκαν ηλεκτρονικές επιθέσεις τύπου DDOS, δηλαδή, χιλιάδες υπολογιστές προσπαθούν να συνδεθούν ταυτόχρονα στην ίδια σελίδα, υπερφορτώνοντάς την και θέτοντάς την εκτός λειτουργίας δημιουργώντας γενικό πρόβλημα στους πολίτες που πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπανικολάου ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν, αν «έχει επιβάλει η Επιτροπή ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας που να προστατεύει τις διαδικτυακές συναλλαγές των πολιτών σε τέτοιες περιπτώσεις».
«Πιστεύω δεν είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για αυτό το περιστατικό και για αυτό τον λόγο η Επιτροπή και συγκεκριμένα η Επίτροπος Μάλμστρομ παρέθεσε πρόσφατα κάποιες προτάσεις για την καταπολέμηση όλων των μορφών των διαδικτυακών επιθέσεων», απάντησε ο κ. Μπαρόζο.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη επίθεση, δήλωσε πως «το Υπ.Εξ. των ΗΠΑ αρνείται ότι έδωσε οποιαδήποτε ρητή οδηγία στις εταιρείες πιστωτικών καρτών όπως η mastercard, η visa και η paypall να μην εξυπηρετούν την ιστοσελίδα Wikileaks και επομένως δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο στις αποφάσεις των εταιρειών αυτών για το αν πρέπει ή όχι να εξυπηρετούν την συγκεκριμένη ιστοσελίδα».
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «η Επιτροπή εναντιώνεται σε οποιαδήποτε διαδικτυακή επίθεση από όποια πλευρά και αν αυτή προέρχεται».