Με 14 ψήφους υπέρ και μία αρνητική (της Τουρκίας) το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το ψήφισμα 1953, με το οποίο ανανεώνει για ακόμη έξι μήνες την θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Εξηγώντας την αρνητική στάση της χώρας του, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Ερτογρούλ Απακάν, είπε πως «μιλώντας το ψήφισμα ως να υπάρχει μία μόνο κυβέρνηση στην Κύπρο δεν αντικατοπτρίζει στις πραγματικότητες».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθέτησε το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έθεσε στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για ολοκλήρωση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, αλλά προβάλλει την ευκαιρία να υπάρξει «σύντομα αποφασιστική πρόοδος», επαναβεβαιώνοντας προηγούμενα ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένου του 1251, για τη βάση της ομοσπονδιακής λύσης.
Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρετίζει και τις δυο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα (ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του στο Κυπριακό), σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου είναι σύμφωνη πως με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί είναι ανάγκη να παραμείνει η Δύναμη, υπογραμμίζει ότι απηχεί την σταθερή πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι και επαναβεβαιώνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ώστε να υποβοηθήσουν τα μέρη σε μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση.
Χαιρετίζει ακόμη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στις πλήρεις διαπραγματεύσεις και τις κοινές δηλώσεις των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008, εκφράζει την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό της προόδου τους τελευταίους μήνες, τονίζει ότι το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό και ότι τώρα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα, προτρέποντας τους ηγέτες να αυξήσουν τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις και να εξασφαλίζουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας, καταλήγοντας σε διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται επίσης τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα να εμπλακούν όλα τα μέρη πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι είναι εφικτός ο στόχος της λύσης, προσβλέποντας σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα.
Επίσης, το Σ.Α. χαιρετίζει τις προσπάθειες του Γ.Γ. για τόνωση της προόδου κατά τη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες στις 18 Νοεμβρίου 2010, την πρόθεσή του να συναντηθεί ξανά μαζί τους τον Ιανουάριο του 2011, σημειώνοντας παράλληλα την απόφασή του να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας επικαιροποιημένη εκτίμηση για την κατάσταση της διαδικασίας, τον Φεβρουάριο του 2011.
Καλωσορίζει επιπλέον την εφαρμογή ορισμένων από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν από τους ηγέτες, κάνοντας έκκληση για μια ανανεωμένη προσπάθεια με σκοπό την εφαρμογή των υπολοίπων μέτρων.
Χαιρετίζει δε το άνοιγμα της διόδου διέλευσης στο Λιμνίτη τον Οκτώβριο του 2010 και ενθαρρύνει το άνοιγμα με αμοιβαία συμφωνία κι άλλων σημείων διέλευσης.
Το Σ.Α. υπογραμμίζει ότι είναι πεπεισμένο για τα «πολλά σημαντικά οφέλη» για όλους τους Κυπρίους που θα απορρέουν από μια συνολική και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο, προτρέποντας τις δύο πλευρές και τους ηγέτες τους για την προώθηση του δημόσιου διαλόγου για τα θετικά που θα προκύψουν από μια λύση και τους ενθαρρύνει να εξηγήσουν με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα της λύσης, ενώ τονίζει την ανάγκη για αυξημένη ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού προκειμένου να εγκριθεί μια λύση και από τις δύο κοινότητες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ