Η προτεραιότητα της ιρανικής διπλωματίας είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τον ισλαμικό κόσμο, κυρίως με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, δήλωσε ο Αλί Ακμπμάρ Σαλεχί, ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το Σάββατο, ως προσωρινός υπουργός Εξωτερικών, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων IRNA και Mehr.
Σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks, η Σαουδική Αραβία φερόταν ανήσυχη από την ιρανική πυρηνική απειλή και ο βασιλιάς Αμπντάλα φέρεται να είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να «επιτεθούν στο Ιράν ώστε να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα».
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης τη σημασία των σχέσεων του Ιράν με τη Συρία, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία «που έχουν στρατηγική θέση στη διεθνή σκηνή».
Ο Σαλεχί εξέφρασε ακόμη την ευχή η «Ευρωπαϊκή Ένωση να μετατρέψει την πολιτική της αντιπαράθεσης με το Ιράν σε μια πολιτική συνεννόησης, η οποία θα είναι προς όφελος των δύο πλευρών».
Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί χαρακτήρισε προσβλητική και αντίθετη στους κανόνες του Ισλάμ την πρόσφατη αποπομπή του από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ενώ πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Σενεγάλη.
Ο Μοτακί, επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας από το 2005, αποπέμφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου και αντικαταστάθηκε προσωρινά από τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας.