Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν φέτος στο Ιράκ (3.976) ήταν ο μικρότερος από την εισβολή του 2003, σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η οργάνωση Iraq Body Count (IBC) που καταγράφει από το 2003 τον αριθμό των νεκρών αμάχων βάσει στοιχείων των μέσων ενημέρωσης και των αρχών, οι θάνατοι αμάχων μειώθηκαν κατά 15% από το 2009. Αναφέρει ότι κατά μέσο όρο το 2010, σημειώνονταν δύο εκρήξεις βομβών την ημέρα και η καθεμία οδηγούσε στο θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.
Ο απολογισμός είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο των ιρακινών υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Άμυνας που έκαναν λόγο την 1η Δεκεμβρίου για 2.416 άμαχους νεκρούς τους έντεκα πρώτους μήνες του έτους.
Παρά τη μείωση του αριθμού των νεκρών, το IBC εκφράζει φόβους μήπως «διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα μια σύγκρουση έστω και μικρής κλίμακας που θα συνεχίσει να σκοτώνει έναν όμοιο αριθμό αμάχων».
Το IBC σημειώνει ότι το ποσοστό της μείωσης σε ετήσια βάση του αριθμού των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους, είναι όλο και πιο μικρό. Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν περιορίστηκε κατά 15% το 2010 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ είχε μειωθεί κατά 50% το 2009 και κατά 63% το 2008.
«Θετική ένδειξη» χαρακτήρισε τη μείωση αυτή αλλά όχι ικανοποιητική ο Αλί αλ Μουσάουϊ, σύμβουλος του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι. «Φιλοδοξούμε να ενεργήσουμε έτσι ώστε κανένας πολίτης να μη χάνει τη ζωή του σε τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Άμυνας Μοχάμεντ αλ Ασκάρι είπε ότι η ασφάλεια βελτιώθηκε και μετά τα πλήγματα που υπέστη η Αλ Κάιντα, της οποίας αρκετά ηγετικά στελέχη της σκοτώθηκαν το 2010.
Μόνο σε πέντε από τις 18 ιρακινές επαρχίες δεν πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις. Η ΜΚΟ αναφέρει ότι η Βαγδάτη και η Μοσούλη είναι οι πόλεις με την περισσότερη βία. Η Μοσούλη που βρίσκεται 350 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας παραμένει η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών αμάχων.
Ο απολογισμός του 2010 χαρακτηρίζεται επίσης από τη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των αμάχων που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις στις οποίες μετείχε ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός (32 το 2010 έναντι 64 το 2009), στοιχείο που εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ολοκλήρωσαν στις 31 Αυγούστου την πολεμική αποστολή τους.
Οι 50.000 αμερικανοί στρατιώτες που παραμένουν στο Ιράκ και οι οποίοι αναμένεται να έχουν αποχωρήσει μέχρι τα τέλη του 2011, δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους παρά μόνο αν δεχτούν επίθεση ή αν οι ιρακινές δυνάμεις ζητήσουν τη βοήθειά τους.
Συνολικά, η οργάνωση αναφέρει ότι 108.398 Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους υπό συνθήκες βίας από το 2003, δηλαδή περίπου ένας στους χίλιους στη χώρα.