Πόλεμος και στο πεδίο της ενημέρωσης

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 20:34

A- A A+

Λένε πως το πρώτο θύμα κάθε πολέμου είναι η αλήθεια. Και αυτό γιατί κάθε πλευρά επιδιώκει με τον μηχανισμό προπαγάνδας που διαθέτει να κατευθύνει προς το συμφέρον της την ενημέρωση. Συνήθως οι ρεπόρτερ και οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς κάθε πλευράς.

Στην περίπτωση του πολέμου στη Γάζα αυτό είναι αδύνατο. Τα διεθνή ΜΜΕ δεν έχουν απεσταλμένους στις περιοχές των συγκρούσεων, καθώς δεν τους επιτρέπει το Ισραήλ την είσοδο και είναι αναγκασμένα να αναμεταδίδουν πληροφορίες που διοχετεύουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Πληροφορίες αμφιβόλου αξιοπιστίας, που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν και κατά κανόνα διαψεύδονται από την αντίπαλη πλευρά, και μάλιστα μέσω Ιντερνετ. Στον πόλεμο του Ιράκ και του Κουβέιτ είχαμε τουλάχιστον λογοκριμένες ανταποκρίσεις. Στην περίπτωση του πολέμου της Γάζας η αλήθεια πεθαίνει και online.

Πριν ακόμη αρχίσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις στην Γάζα, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια ηλεκτρονική «επίθεση ενημέρωσης». Βίντεο από τις επιχειρήσεις προβάλλονται στο YouTube από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που χρησιμοποιούν ακόμα και το Twitter για να ενημερώνουν. Και όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατούΜπένιαμιν Ρούτλαντ: «Εκτός από τα τεκταινόμενα στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, θεωρούμε το πεδίο των μέσων ενημέρωσης ως ένα ακόμη μέτωπο. Είναι ένας τόπος που μπορεί ποικιλοτρόπως να κερδηθεί ή να χαθεί ο πόλεμος».

Στο Διαδίκτυο φιλοξενούνται πλάνα από κάμερα που έχει τοποθετηθεί στο πιλοτήριο ισραηλινού μαχητικού και στα οποία τεκμηριώνεται η εκτόξευση ρουκέτας Κασάμ από το προαύλιο σχολικού συγκροτήματος και από άλλα κυβερνητικά κτήρια στη Γάζα. Με τα στοιχεία αυτά το Ισραήλ θέλει να καταδείξει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ζωντανή ασπίδα. Βέβαια οι ισραηλινοί ισχυρισμοί δεν πιάνουν πάντα. Παράδειγμα, η υπόθεση του βαν, στο οποίο υποτίθεται ότι μέλη της Χαμάς φόρτωναν ρουκέτες Κασάμ και το οποίο βομβαρδίστηκε από ισραηλινό μαχητικό. Τελικά απεδείχθη ότι οι εργάτες φόρτωναν στο βαν σωλήνες από παρακείμενο εργαστήριο. Αλλά αυτό δεν πτοεί το Ισραήλ που συνεχίζει να χρησιμοποιεί το YouTube για να παρουσιάσει τη δική του οπτική γωνία του πολέμου.

Ενός πολέμου, με πολεμικές ανταποκρίσεις, όχι από ανταποκριτές, αλλά από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή