Η Λωρίδα της Γάζας ήταν πάντα μουντή, αλλά 20 ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων δεν διαφέρει πια πολύ από τον Αρμαγεδώνα.
Κάτω από τη διεθνή πίεση, και για πρώτη φορά από τότε που άρχισε ο πόλεμος, οι Ισραηλινοί επέτρεψαν χθες σε μια μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Οπως γράφει ο ανταποκριτής των «Τimes» Μάρτιν Φλέτσερ, που ήταν ένας από αυτούς τους δημοσιογράφους, η ομάδα δεν οδηγήθηκε πολύ μακρυά, μόνο μέχρι το αλ-Ατάτρα, μια πόλη από τα περίχωρα της οποίας η Χαμάς εκτόξευε ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλ.
Το τίμημα που έχει πληρώσει η περιοχή είναι τρομερό. Τα περισσότερα σπίτια έχουν μεταβληθεί σε ερείπια. Τα θερμοκήπια έχουν καταστραφεί πλήρως. Ούτε ένας Παλαιστίνιος δεν κυκλοφορεί. Ένα άδειο καζίνο και ένας ξερός φοίνικας δεσπόζουν πάνω από μια έρημη παραλία και τη γαλάζια Μεσόγειο.
Δεν είναι περίεργο ότι οι άμαχοι έχουν φύγει. Αυτός δεν είναι πλέον τόπος να κυκλοφορεί οποιοσδήποτε. Ο αέρας αντηχεί από τον κρότο των οβίδων και των αυτομάτων όπλων. Αρματα μάχης και γιγαντιαίες μπουλντόζες -με την καμπίνα τους «ντυμένη» στο ατσάλι ώστε να αντιστέκεται στις χειροβομβίδες- οργώνουν το έδαφος, σηκώνοντας σύννεφα σκόνης.
Ο διοικητής της ταξιαρχίας και οι άνδρες του δεν βασανίζονταν από καμιά αμφιβολία για το δίκαιο της αποστολής τους και για την ανάγκη χρήσης μιας τόσο συντριπτικής βίας. Η Χαμάς προκάλεσε αυτή την καταστροφή, έλεγαν με πάθος. «Δεν μ'αρέσει να βλέπω αυτά τα κατεστραμμένα σπίτια», είπε ο διοικητής, ο συνταγματάρχης Χέρζι. «Αλλά δεν μας έδωσαν άλλη επιλογή... Δεν νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος θα φέρει ειρήνη. Είναι μέρος μιας μακράς διαδικασίας. Αφού έτσι διαλέγουν οι εχθροί μας να μας αντιμετωπίσουν, πρέπει να κερδίζουμε κάθε μάχη που δίνουμε εναντίον τους. Θα παραδώσουν άραγε τα όπλα τους; Είμαι σίγουρος πως όχι».
Ο Αβι Ρόνζκι, ένας ένστολος ραβίνος του στρατού με μακριά γκρίζα γένεια, συμφώνησε. «Είναι ένας δίκαιος πόλεμος. Ο στρατός μας αποδεικνύει ότι για να νικήσεις τον τρόμο πρέπει να χρησιμοποιήσεις συντριπτική δύναμη, όπως έκαναν οι Αμερικανοί στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν». Οι στρατιώτες δεν θέλουν να σταματήσουν τώρα, πρόσθεσε. «Θέλουν να καταστρέψουν τη Χαμάς. Αν αφήσεις έστω κι ένα μικρό πυρήνα, θα ξεμυτίσει ξανά, κι έτσι καλό είναι να τον ξεριζώσεις».
Αλλοι ισραηλινοί στρατιώτες εξέφρασαν τη συντριβή τους για τις σκηνές που αντίκρυσαν. «Η Γάζα είναι εντελώς κατεστραμμένη, σαν να τη βομβαρδίζαμε για χρόνια», λέει ο Αλόν, που υπηρετεί στη δύναμη η οποία κατέλαβε τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι καταστροφές έχουμε προκαλέσει. Δεν θέλουμε να πεθάνουν άμαχοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν είναι εύκολο».
Πηγή: The Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στη φωτογραφία ό,τι απέμεινε από το νοσοκομείο Αλ-κουντς.