«Εξαιρετικά εύθραυστη» χαρακτήρισε την εκεχειρία στη Γάζα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από τη συνεργασία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, ωστόσο σημείωσε ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
Ανακοίνωσε επίσης ότι το μεσημέρι από το λιμάνι του Πειραιά θα αναχωρήσει για τη Γάζα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο σημείωσε πως παρά την μεγάλη ποσότητα «χρειάζονται περισσότερα».
«Θα υπάρξει μια συντονισμένη κίνηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη βοήθεια αυτή και ταυτόχρονα αρχίζει η συζήτηση στην ΕΕ για την συμμετοχή της στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης διαρκείας στο μεγάλο πρόβλημα με στόχο τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα ζήσει με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών.
Κατά τη συνάντηση της ΥΠΕΞ με τον Πρωθυπουργό συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ και ειδικά οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για να παραμείνουν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού σε ολόκληρη τη περιοχή της Γεωργίας, της νότιας Οσετίας.
«Το θέμα της ύφεσης απασχολεί όλη την Ευρώπη»
Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία είναι σε μια πολύ μεγάλη κρίση και βρίσκεται μετά από πολλά χρόνια αντιμέτωπη με την ύφεση.
«Ο στόχος –πρόσθεσε- είναι να κρατήσει η κυβέρνηση το τιμόνι σταθερά και να βγάλει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες από αυτήν την κρίση για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης».
«Ο Ομπάμα ξεκινάει με μεγάλες προσδοκίες»
Ερωτηθείσα τι αναμένει η κυβέρνηση από το νέο Αμερικανό πρόεδρο και αν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε ότι «ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινάει αναμφισβήτητα με πολύ μεγάλες προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την παγκόσμια κοινότητα, όχι μόνο μέσα στη χώρα της».
«Ευελπιστούμε –πρόσθεσε- σε μια καλή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ», σημείωσε ωστόσο ότι «οι πάγιες πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν τόσο εύκολα με τα πρόσωπα όταν λαμβάνουν καινούργιες θέσεις».
Εξέφρασε, τέλος την ελπίδα ότι γρήγορα θα δοθεί η ευκαιρία για συναντήσεις με τη νέα αμερικανική ηγεσία η οποία γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής, ώστε να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις και διαβουλεύσεις μαζί της.