Η ένταξη μας δημοκρατικής Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «αναγκαία» διότι η χώρα αυτή αποτελεί σημαντική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.
«Είναι απολύτως δυνατόν, αν όχι αναγκαίο, η Τουρκία να βρει, εάν το θέλει, τη θέση της στην Ευρώπη, δεδομένης της ιστορικής εμπειρίας και της πραγματικότητας του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του γερμανικού κοινοβουλίου που είναι αφιερωμένη στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.
Διότι «η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική γέφυρα, την πιό σημαντική γέφυρα, ανάμεσα στην ηπειρωτική Ευρώπη και το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου», πρόσθεσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υπογραμμίζοντας ότι το ρόλο αυτό η Τουρκία ήδη τον διαδραματίζει στο στρατιωτικό τομέα.
«Οποιος επιμένει να μετατρέψει τη συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας σε μία νέα σύγκρουση πολιτισμών, της χριστιανικής Δύσης εναντίον του ισλάμ, υπονοεί ότι οι Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ενταχθούν στη δική μας κουλτούρα και κοινωνία», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.
«Είναι εσφαλμένο και επικίνδυνο. Οι Μουσουλμάνοι αποτελούν μέρος της καθημερινότητας κάθε ευρωπαϊκής κοινωνίας», είπε απευθυνόμενος προς τη χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση η οποία έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αναφερόμενος στην απόφαση της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης να κριθεί το Δεκέμβριο του 2004 η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Γκέρχαρντ Σρέντερ τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνον «εάν η Τουρκία ολοκληρώσει πραγματικά το έργο που μένει να γίνει για την οικοδόμηση μιάς δημοκρατικής κοινωνίας».
«Το επαναλαμβάνω. Δεν κάνουμε αυτήν την πρόταση διότι άλλοι το θέλουν, αλλά διότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης», είπε αναφερόμενος στις αμερικανικές πιέσεις που ασκήθηκαν στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.
Απαντώντας σε εκείνους που προβάλλουν το επιχείρημα ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη θα επέκτεινε στο διηνεκές τα σύνορα της Ευρώπης ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ γεωγραφικά, αλλά πολιτικά, οριοθετημένη».
«Μία τέτοια Ευρώπη δεν είναι σε καμμία περίπτωση μία οντότητα χωρίς σύνορα». Οι χώρες που θεωρούν ότι αποτελούν τμήμα της πρέπει να συμμερίζονται βασικές αρχές (του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου) και η Ευρώπη «οφείλει να παραμείνει μία πολιτική οντότητα ικανή να κυβερνηθεί».
Στο πλαίσιο αυτό ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε πεπεισμένος ότι οι εργασίες της Συνέλευσης για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2003 με «ένα σαφές σχέδιο Συντάγματος», το οποίο θα τύχει της τελικής επεξεργασίας από τα κράτη μέλη και θα υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ρώμης, τον Δεκέμβριο του 2003. Η Γερμανία θα συνεργασθεί στενά με τη Γαλλία στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.