Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους πρόκειται να διατυπώσει σήμερα το πρώτο σχόλιό του για την ιρακινή κρίση μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ ότι το Ιράκ «παραβιάζει εμπράκτως» τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Ο Τζωρτζ Μπους αναμένεται να καταστήσει τη Βαγδάτη υπεύθυνη για την επαπειλούμενη στρατιωτική σύγκρουση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του State Department προειδοποίησε ότι οι παραλείψεις που υπάρχουν στην έκθεση της Βαγδάτης για το οπλοστάσιό της δείχνουν ότι «το Ιράκ χάνει την τελευταία του ευκαιρία» για να αποφύγει τη στρατιωτική επέμβαση.
Ο Πάουελ δήλωσε οτι η Βαγδάτη «απέτυχε πλήρως» να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια πλήρη καταγραφή των οπλικών συστημάτων του Ιράκ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι παραλείψεις που παρατηρήθηκαν στον κατάλογο των 12.000 σελίδων που παρέδωσε το Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη συνιστούν παραβίαση του πρόσφατου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Πρόκειται για έναν κατάλογο με ανακυκλωμένες πληροφορίες και ανεπίτρεπτες παραλείψεις», τόνισε ο Πάουελ.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών απομένουν τώρα τρία βήματα βάσει των οποίων πρέπει να κινηθούν τα Ηνωμένα Εθνη :
* Να συνεχίσουν να εξετάζουν τον κατάλογο του Ιράκ
* Να δοθεί προτεραιότητα στις καταθέσεις των ιρακινών επιστημόνων που θα κληθούν για συνεντεύξεις έξω από το Ιράκ.
* Να ενταθούν οι επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ.
Από την πλευρά του, το Ιράκ διέψευσε πάντως ότι η έκθεσή του για τα οπλικά του συστήματα αποτελεί «ουσιώδη παραβίαση» της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν οποιαδήποτε δικαιολογία για να ανατρέψουν τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν.
«Το Ιράκ δεν έχει κάνει ουσιώδη παραβίαση όπως είπε μόλις τώρα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ» στον ΟΗΕ, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Σάλμαν Αλι, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς Πάουελ. «Αυτή είναι η ερμηνεία των ΗΠΑ και δεν αποτελεί ερμηνεία ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Αλι, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι το θέμα δεν είναι ο αφοπλισμός, αλλά το να αλλάξουν τη νόμιμη κυβέρνηση του Ιράκ»... «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω οτι ο ιρακινός κατάλογος είναι πλήρης και περιεκτικός», πρόσθεσε.
Νωρίτερα ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, είχε δηλώσει ότι ο φάκελος του Ιράκ περιείχε λίγες νέες πληροφορίες για τα οπλικά συστήματα της χώρας. Σύμφωνα με τον Μπλιξ παρατηρείται «έλλειψη αποδείξεων» στην ιρακινή έκθεση για το οπλικό του πρόγραμμα γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη».
Ο Μπλιξ εκτίμησε ότι το Ιράκ «έχασε μιαν ευκαιρία» υποβάλλοντας αυτήν την έκθεση για το οπλικό του πρόγραμμα.
Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι υπάρχει μιά αίσθηση ικανοποίησης στο Λευκό Οίκο για τον αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς έγινε δεκτή η αμερικανική θέση ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Βαγδάτη.
Ο Λευκός Οίκος αναμένεται τώρα να δώσει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ νέες πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο και να πιέσει για την διοργάνωση συνεντεύξεων με τους ιρακινούς επιστήμονες.
Για πρώτη φορά μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το Ιράκ ότι προσπάθησε να προμηθευτεί απο την Νιγηρία εμπλουτισμένο ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Οι κατηγορίες αυτές της Ουάσινγκτον περιλαμβάνονται σε μια λεπτομερή διακήρυξη στην οποία η ΗΠΑ κατηγορούν εκτός των άλλων το Ιράκ για «σοβαρές παραλείψεις» στην έκθεση που κατέθεσε στα Ηνωμένα Εθνη στις 7 Δεκεμβρίου για τα οπλικά του συστήματα.