Ντ. Μπακογιάννη: Όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού στο θέμα Ολγκάτς

Δεν πληροί τις προϋποθέσεις για παραπομπή σε Χάγη ή ΔΠΔ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 13:21
UPD:14:24

«Βεβιασμένες κινήσεις, κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας θα μπορούσαν να μας απομακρύνουν από τον στόχο της εξακρίβωσης της αλήθειας στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς και της διαλεύκανσης του ζητήματος των αγνοουμένων», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη.

A- A A+

Για το θέμα Ολγκάτς απαιτούνται καλά μελετημένες και μεθοδικές ενέργειες και αυτό που έχει σημασία είναι η αποτελεσματικότητά τους και όχι η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρη για την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς.

«Το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο αποτελεί ανθρωπιστικό θέμα υψίστης σημασίας και η κυβέρνηση το χειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη κατά την απάντησή της, εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό της για τη δημόσια ομολογία Ολγκάτς.

«Η μαρτυρία - ομολογία του Ολγκατς δεν είναι μόνο συγκλονιστική ως προς την ωμότητα της σηκώνει το πέπλο σιωπής με το οποίο η επίσημη Τουρκία έχει επιχειρήσει να σκεπάσει επί 35 σχεδόν χρόνια πράξεις κατάφορης καταπάτησης του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, που συνόδευσαν, σημάδευσαν και στιγμάτισαν την παράνομη κατοχή στην Κύπρο. Είναι ένα νέο στοιχείο το οποίο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει με συγκεκριμένο σχέδιο», εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη και διευκρίνισε:

«Η ομολογία του Τούρκου ηθοποιού θα πρέπει να προβληθεί και να αξιολογηθεί ως νέο στοιχείο σε όλες του τις διαστάσεις από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης», ενώ σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες.

Όπως έκανε γνωστό η υπουργός Εξωτερικών, το θέμα της ομολογίας Ολγκάτς θα τεθεί τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και συγκεκριμένα στην 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, όσο και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Γενεύη, καθώς επίσης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου -όπως υπενθύμισε- το θέμα της τύχης των αγνοουμένων αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κόντρα στη Βουλή για το θέμα Ολγκάτς

Κόντρα στη Βουλή για το θέμα Ολγκάτς

«Βεβιασμένες κινήσεις, κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας θα μπορούσαν να μας απομακρύνουν από τον στόχο της εξακρίβωσης της αλήθειας στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς και της διαλεύκανσης του ζητήματος των αγνοουμένων», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας πως από την μέχρι τώρα διερεύνηση του θέματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, η υπόθεση Ολγκάτς δεν φαίνεται ότι πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το ίδιο ισχύει και για την παραπομπή του συγκεκριμένου Τούρκου υπηκόου και των ανωτέρων του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς, όπως εξήγησε η υπουργός, αυτό δεν έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που τελέσθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του καταστατικού του, τον Ιούλιο του 2002.

«Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος τις επιπολαιότητες που μπορούν να κάνουν κακό και όχι καλό», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Γ. Καρατζαφέρης: Κάνετε light εξωτερική πολιτική

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά την υπουργό Εξωτερικών για «light εξωτερική πολιτική», όπως χαρακτηριστικά είπε. Μεταξύ άλλων, πρότεινε όπως η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει την έκδοση του Αττίλα Ολγκάτς, ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι η Αγκυρα άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης και τις ανακρίσεις έτσι ώστε να μην φθάσει το θέμα στα διεθνή fora.

«Τα βλέπετε κάτω από μια πλευρά πολύ light, ήσυχα, ήρεμα και να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πόσες ερωτήσεις έγιναν από ευρωβουλευτές σας στο θέμα αυτό; Εμείς καταθέσαμε αμέσως με τον πρεσβευτή μας Γ. Γεωργίου ερώτηση την ίδια ημέρα. Πόσοι βουλευτές στο Συμβούλιο της Ευρώπης το έθεσαν αυτό το θέμα; Εσείς τι κάνετε; Γιατί δεν ζητάτε την έκδοση εδώ του κ.Αττίλα Ολγκάτς;», ρώτησε την υπουργό ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε:

«θα τον καταδικάσουν στην Τουρκία, θα τον κλείσουν 5-6 χρόνια μέσα, θα πουν αφού εκτίσει την ποινή να πάει έξω, για να μην πάει και ομολογήσει. Αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να μην ομολογήσει... Αρχισε τις ανακρίσεις, θα τον κλείσει μέσα, για να μην πάμε και τον στριμώξουμε σε κάποιο διεθνές φόρουμ και μιλήσει και πει ορισμένα πράγματα».

«Κρυστάλλινη η θέση του ΥΠΕΞ»

«Στην ομολογία Ολγκάτς υπήρξε άμεση και κρυστάλλινη τοποθέτηση του υπουργείου των Εξωτερικών», αντέτεινε η κ. Μπακογιάννη. «Ξεκίνησε αμέσως η ενδελεχής μελέτη και αξιολόγηση των λεγομένων του. Υπήρξε συνάντησή μου με τον Κύπριο υπουργό των Εξωτερικών ... Η κυβέρνησή μας χειρίζεται το θέμα με την εξαιρετική προσοχή που του αναλογεί. Με την αποφασιστικότητα που επιβάλλει η αμετάκλητη βούλησή μας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Φροντίδα και μέλημά μας είναι, πάνω απ’ όλα, η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών.

Στην Τουρκία, εκτός από τις ενέργειες της εισαγγελίας για την υπόθεση Ολγκάτς, το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα με βάση τα παλιά αρχεία του http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/30/1623358.htm .

«Η εκ των υστέρων ανασκευή της ομολογίας δεν αναιρεί την ουσία του προβλήματος που είναι η θεμελιώδης ευθύνη της Τουρκίας να διεξάγει ουσιαστική έρευνα για την τύχη των Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων αγνοουμένων του 1974. Δεν μεταβάλλει, δεν αναιρεί την ευθύνη της Τουρκίας να εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο για την σε βάθος διερεύνηση αυτής της υπόθεσης», σημείωσε στη Βουλή η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή