Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας εισήλθε το Ισραήλ

«Καντίμα» και «Λικούντ» υποστηρίζουν ότι νίκησαν
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 07:43
A- A A+

Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας οδεύει το Ισραήλ μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν με τα δύο σημαντικότερα κόμματα, το κεντρώο Καντίμα της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και το δεξιό Λικούντ του «γερακιού» Μπενιαμίν Νετανιάχου, να διεκδικούν αμφότερα τη νίκη.

Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth συνόψισε το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα τιτλοφορώντας το πρωτοσέλιδό της «Νίκησα» - πλάι στις φωτογραφίες της Λίβνι και του Νετανιάχου.

Τα τελικά αποτελέσματα δίνουν στο Καντίμα 28 έδρες και στο Λικούντ 27 (επί συνόλου 120 στη βουλή). Η Λίβνι ανακοίνωσε ότι θα είναι η ίδια πρωθυπουργός και κάλεσε τον αντίπαλό της - ο οποίος φάνταζε κατά ορισμένους αναλυτές ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί - να συνεργαστεί μαζί της σε μια «κυβέρνηση ενότητας».

Αντίθετα ο Νετανιάχου, καταδεικνύοντας την ανάδειξη αυτού που αποκάλεσε ως το μεγάλο «εθνικιστικό στρατόπεδο» στη βουλή, δήλωσε ότι θα είναι ο ίδιος που θα γίνει πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης της Ισραηλινής δεξιάς. «Με τη βοήθεια του Θεού θα ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης», είπε ο 59χρονος Νετανιάχου χθες βράδυ, όταν τα έξιτ πολ έδιναν στο Καντίμα βραχεία κεφαλή και στα δεξιά κόμματα 64 έδρες - που συνιστούν απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Απευθυνόμενη στους επευφημούντες οπαδούς του Καντίμα η 50χρονη Λίβνι δήλωσε ότι «ο ισραηλινός λαός θα μπορέσει να χαμογελάσει ξανά όταν σχηματίσουμε την κυβέρνηση». Εάν αναδειχθεί στο θώκο της πρωθυπουργού, θα είναι η πρώτη που θα καταλάβει το αξίωμα μετά την Γκόλντα Μέιρ την δεκαετία του 1970.

Εναπόκειται στον πρόεδρο Σιμόν Πέρες να αποφασίσει - μετά από διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα - εάν θα ζητήσει από τη Λίβνι, μια σχετικά νέα πολιτικό, ή το Νετανιάχου, πρώην πρωθυπουργό, να συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Η συνολική δεξιά στροφή στην Κνέσετ, τη βουλή του Ισραήλ, πάντως μοιάζει να αποδυναμώνει τις όποιες ελπίδες εξέφραζε η κυβέρνηση Ομπάμα περί του ότι θα σχηματιζόταν κυβέρνηση συνασπισμού που θα τασσόταν υπέρ της αποκατάστασης μόνιμης ειρήνης με τους Παλαιστίνιους και τις αραβικές χώρες μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν κυβέρνηση Λικούντ, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του Καντίμα.

Οι συζητήσεις του Πέρες με τους πολιτικούς αρχηγούς θα διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα. Οι επακόλουθες διαπραγματεύσεις έως κι ένα μήνα.

Ο ¶βιγκντορ Λίμπερμαν, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Ισραέλ Μπεϊτενού κατέλαβε την τρίτη θέση (και 15 έδρες) χάρη στην ακραιφνή αντιαραβική ρητορική του, εκτιμάται ότι θα κρίνει τις ισορροπίες. Ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι - μπορεί να ταχθεί με οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα.

Χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα εκτελεί ο Έχουντ Ολμέρτ του Καντίμα, ο οποίος παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο εξ αιτίας σκανδάλου διαφθοράς αλλά παρέμεινε στο θώκο.

Οι Εργατικοί περιορίστηκαν στις 13 έδρες (από 19), το υπερορθόδοξο Σας κατέλαβε 11 (από 12), ο συνασπισμός Χαντάς/Ενωμένο Αραβικό Ψηφοδέλτιο/Μπαλάντ κατέλαβε 11 έδρες (από 10), η Εθνική Ένωση/Εβραϊκή Πατρίδα 7 (από 6) ενώ το Νέο Κίνημα/Μερέτζ κατέλαβε 3 έδρες (από 5). Το Κόμμα των Συνταξιούχων δεν πέρασε το όριο των ψήφων για να εκπροσωπηθεί στη βουλή.

Η συμμετοχή - παρά την απάθεια και τον άσχημο καιρό - έφθασε το 65,2%, κυμαινόμενη σε υψηλότερο ποσοστό από ό,τι το 2006.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή