«Η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει ισότιμα και στηρίζει όλες τις συνιστώσες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης... Οι δραστηριότητες του τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή, που δεν συμβαδίζουν με τη διεθνή πρακτική και τις σχετικές πρόνοιες τους διεθνούς δικαίου, δεν γίνονται αποδεκτές», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου για την λειτουργία του τουρκικού προξενείου στη Θράκη.
Όπως είπε ο υφυπουργός, «όταν παρατηρούνται δραστηριότητες, κινήσεις και δημόσιες δηλώσεις χωρίς μέτρο και υπερβαίνουν ως εκτροπή το σαφές διεθνές πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Πολιτείας προβαίνουν στις δέουσες ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, και στέλνουν τα κατάλληλα, για την περίσταση αυτή, μηνύματα».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε πως οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θράκη δεν επιδεικνύουν συμπεριφορές παρόμοιες με τις ελληνικές στην γείτονα χώρα που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, όπως είπε, «έχουμε συμπεριφορές που αντιστρατεύονται ακόμη και τα αναπτυξιακά προγράμματα της χώρας προκειμένου να κρατούν ορισμένους μειονοτικούς σε δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης επί τω σκοπώ να είναι το προξενείο καλός αγωγός για πράγματα που είναι εκτός κάθε έννοιας νομιμότητας».
«Οι Έλληνες μουσουλμάνοι ούτε ζητούν, ούτε χρειάζονται αυτόκλητους συνηγόρους. Κανείς δεν μπορεί, όσο κι αν το επιδιώξει, να εκμεταλλευτεί τις όποιες ανησυχίες και τυχόν καθημερινά προβλήματά τους, όπως άλλωστε ισχύει για όλους. Ζουν ειρηνικά με τους άλλους Έλληνες πολίτες. Προοδεύουν οικονομικά και κοινωνικά σε πλήρη ισοτιμία, ως πολίτες μιας Ευρωπαϊκής χώρας και απολαμβάνουν ταυτόχρονα τα σημαντικά και απτά οφέλη του ευρωπαϊκού τους διαβατηρίου», επεσήμανε ο κ. Βαληνάκης και πρόσθεσε:
«Το σημαντικό ζήτημα που ακυρώνει καθημερινά τις όποιες απόπειρες παρεκτροπής από τα διεθνώς ισχύοντα, είναι η σύγχρονη, ευρωπαϊκή, μειονοτική πολιτική μας που οδηγεί με σταθερό ρυθμό στην πλήρη ένταξη της μειονότητας στον πολιτικό, κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της Θράκης. Μια πολιτική που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται με δημοκρατικό όραμα, τολμηρά βήματα και βεβαίως χωρίς τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος».