Περισσότερο αισιόδοξος τώρα από ό,τι πριν από λίγους μήνες, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, δήλωσε ο επικεφαλής του σερβικού εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κ. Ρασίμ Λιάγιτς.
«Θα ήταν μεγάλη έκπληξη, εάν δεν μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το καθήκον μας εντός του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάγιτς, μιλώντας στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.
Ωστόσο, απέφυγε να δώσει σαφές χρονοδιαγράμματα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Μλάντιτς, επαναλαμβάνοντας πως «είναι βέβαιο ότι τώρα έχουμε περισσότερα επιχειρήματα ως προς το να είμαστε πιο πολύ αισιόδοξοι από ό,τι τους προηγούμενους μήνες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία θα συλλάβει τον πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς, καθώς και τον πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς, νωρίτερα από ό,τι αναμένεται η Ολλανδία να «χαλαρώσει» τις πιέσεις της προς αυτή την κατεύθυνση.
Σημειώνεται ότι η Ολλανδία «μπλοκάρει» την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ του Βελιγραδίου και των Βρυξελλών, ζητώντας την άμεση σύλληψη του Μλάντιτς.
Ο κ. Λιάγιτς δήλωσε ότι η αισιοδοξία του αυτή πηγάζει από τον «αποφασιστικό συντονισμό μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών και όλες τις πληροφορίες που οι σερβικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους», οι οποίες, όπως είπε, αυξάνονται συνεχώς.
Σε ό,τι αφορά τον Γκόραν Χάτζιτς, ο οποίος καταζητείται, επίσης, από το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο κ. Λιάγιτς είπε ότι έχουν γίνει αρκετές έρευνες για τον εντοπισμό του τον τελευταίο καιρό, που εκτιμά πως θα φέρουν αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με τη Χάγη και υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις εκεί επαφές του είναι πως «όπως οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., εκτός της Ολλανδίας, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Σερβία έχει την πολιτική βούληση να ολοκληρώσει τη συνεργασία της με τη Χάγη».
Το ζήτημα της Χάγης, [δεν αποτελεί πλέον βάρος στις μεταξύ μας σχέσεις», τόνισε ο κ. Λιάγιτς και πρόσθεσε ότι «αυτό που αποτελεί πρόβλημα μεταξύ ημών και της Ουάσινγκτον είναι η θέση της σε ό,τι αφορά το Κόσοβο».