Εντονες επικρίσεις για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάσκεψη δωρητών στο Σαρμ Ελ Σέιχ διατύπωσε σήμερα η Χαμάς, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι επρόκειτο για ένα μέσο «εκβιασμού» σε βάρος της και ενίσχυσης του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
«Αυτοί που μετείχαν στη διάσκεψη του Σαρμ ελ Σέιχ (τη Δευτέρα), με επικεφαλής την αμερικανική κυβέρνηση, χρησιμοποίησαν τη μεγάλη ανάγκη ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας για πολιτικούς σκοπούς, ώστε να ασκήσουν πιέσεις και εκβιασμό στη Χαμάς» αναφέρει εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος σε ανακοίνωση.
Η διάσκεψη αποτέλεσε ευκαιρία για «ενίσχυση του Αμπού Μάζεν (Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς) και ανάμιξη στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις προκειμένου να επιβληθούν ελεεινοί όροι στο διάλογο» για συμφιλίωση μεταξύ της Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς και των ισλαμιστών στο Κάιρο, προσθέτει.
Σύμφωνα με τη Χαμάς, στη διάσκεψη των 75 διεθνών δωρητών δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για τους «μηχανισμούς και το χρονοδιάγραμμα» της ανοικοδόμησης, ούτε ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να τερματιστούν τα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο (ισραηλινός) αποκλεισμός και να ανοίξουν οι συνοριακές διαβάσεις» του εδάφους.
Η Χαμάς επιθυμεί να μετέχει στη διαδικασία ανοικοδόμησης, δηλώνοντας ότι η βοήθεια των σχεδόν 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οποία δεσμεύτηκε χθες η διεθνής κοινότητα, πρέπει να εγκριθεί από μια κυβέρνηση εθνικής εθνότητας ή μια «ανώτατη επιτροπή» τη σύσταση της οποίας επιθυμεί, με τη συμμετοχή όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων.
Οι δωρητές δήλωσαν από την πλευρά τους ότι η βοήθεια αυτή θα διανεμηθεί σε μηχανισμούς που έχουν ήδη υπάρχουν, μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής του Αμπάς και όχι μέσω της Χαμάς.
«Παρά τη ομοφωνία των συμμετεχόντων στην ανάγκη ανοικοδόμησης της Γάζας, η ανοικοδόμηση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς το άνοιγμα των σημείων διέλευσης» επιμένει η Χαμάς.
Το Ισραήλ που εξαπέλυσε στις 27 Δεκεμβρίου πολεμική επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας διάρκειας 22 ημερών, προκαλώντας το θάνατο 1.330 Παλαιστινίων και μεγάλες καταστροφές, αρνείται να ανοίξει τα σημεία διέλευσης ώστε να μεταφερθούν στο έδαφος αυτό υλικά για ανοικοδόμηση, δηλώνοντας ότι πρώτα πρέπει να σταματήσει η ρίψη παλαιστινιακών ρουκετών εναντίον του εδάφους του. Μετά την κατάπαυση του πυρός στις 18 Ιανουαρίου, 120 ρουκέτες και οβίδες έχουν ριφθεί εναντίον του εβραϊκού κράτους.
Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε χθες ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 4.481 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα δύο χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ανάκαμψη της παλαιστινιακής οικονομίας. Ζήτησε επίσης την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος, μετά την ανάληψη του ελέγχου του από τους ισλαμιστές της Χαμάς.