Χ. Κλίντον: Ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 13:34
UPD:13:35

Ήρθε η ώρα για το ΝΑΤΟ να κάνει μία νέα αρχή με τη Ρωσία, εκτίμησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, καλώντας όμως παράλληλα τη Συμμαχία να αφήσει ανοικτή την πόρτα για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας, ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Μόσχα.

A- A A+

Ήρθε η ώρα για το ΝΑΤΟ να κάνει μία νέα αρχή με τη Ρωσία, εκτίμησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, καλώντας όμως παράλληλα τη Συμμαχία να αφήσει ανοικτή την πόρτα για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας, ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Μόσχα.

«Είναι ώρα να διερευνήσουμε τις δυνατότητες μίας νέας αρχής. Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους για να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η κ. Κλίντον κατά την πρώτη συνάντησή της με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν βελτιωθεί αρκετά ώστε να είναι σε θέση να προτείνει στις χώρες μέλη της Συμμαχίας την επίσημη επανάληψη του διαλόγου έπειτα από εξάμηνη διατάραξη των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

«Η αίσθησή μου ως προς αυτό είναι θετική και αυτό που μας μένει είναι να ελπίζουμε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν μαζί μου», εκτίμησε ο κ. Σέφερ κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 26 χωρών μελών με θέμα τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ σημείωσε επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «δεν φοβούνται καθόλου να εκφράσουν τις διαφωνίες τους με τη Ρωσία», αλλά όπως επεσήμανε, ένα πεδίο συνεργασίας ανοίγει εκατέρωθεν, κυρίως ως προς το Αφγανιστάν, κατά της τρομοκρατίας ή ακόμη κατά της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ εξέφρασε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αποκαταστήσει επισήμως τις σχέσεις με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, μετά τον πόλεμο της Γεωργίας.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσει το ΝΑΤΟ προς την αποκατάσταση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας... Η Ρωσία έχει ανάγκη τη Δύση όσο η Δύση έχει ανάγκη να ανανεώσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία», υποστήριξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Θεωρώ σημαντική την αποκατάσταση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, διότι μας επιτρέπει να μιλάμε απευθείας στους Ρώσους σχετικά με τις ανησυχίες μας. Σε θέματα όπως το Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν τα κίνητρα για να συνεργασθούν».

Ωστόσο όπως επεσήμανε, «τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως πριν. Εχουμε επίγνωση της πρόσφατης ιστορίας. Διατηρούμε ισχυρή της δέσμευσή μας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας».

Η πρόθεση των υπουργών του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν επισήμως την επανάληψη της λειτουργίας του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας επιβεβαιώθηκε χθες από διπλωματικές πηγές και Αμερικανό αξιωματούχο στο περιθώριο της πρώτης επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σήμερα όμως, ακούστηκαν και οι φωνές των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής προς τη Μόσχα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Βιγκάουντας Ουσάσκας, εξέφρασε τις επιφυλάξεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, εκτιμώντας ότι η έναρξη επίσημου διαλόγου είναι «λίγο πρόωρη» και ζήτησε περισσότερη ελευθερία κινήσεων των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ προτίθενται να επαναδιατυπώσουν τη σημασία των σχέσεών τους με τη Γεωργία και την Ουκρανία και να συναντήσουν το απόγευμα τους εκπροσώπους των δύο χωρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή