Ο Λευκός Οίκος ελπίζει το Ιράν να αποδεχθεί όπως και όλες οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, πρόσκληση για τη διεθνή διάσκεψη για τη χώρα αυτή και να προσέλθει με «λύσεις και εποικοδομητικές προτάσεις».
Ο Ρόμπερτ Γκιμπς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υπογράμμισε ότι το Ιράν θα προσκληθεί ως γειτονική χώρα του Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος δεν έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσες επαφές μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών, ενώ η επανάληψη ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που έχουν τεθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον πρότεινε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν στις 31 Μαρτίου. Η Κλίντον πρότεινε να προσκληθεί το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι άλλοι εταίροι της διεθνούς δύναμης (ISAF) που περιλαμβάνει συνολικά 41 χώρες, καθώς και άλλοι σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες.
«Περιμένουμε το Ιράν να προσκληθεί ως γειτονική χώρα του Αφγανιστάν και ελπίζουμε, αν αποφασίσουν να έρθουν, πως θα έρθουν με λύσεις και εποικοδομητικές ιδέες για συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις» που υπάρχουν στο Αφγανιστάν, είπε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα στην Ουάσινγκτον.
Στο πρώτο άνοιγμά της προς την Τεχεράνη, η κυβέρνηση Ομπάμα προτίθεται να καλέσει το Ιράν στη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν. Ο Γκιμπς επικαλέστηκε εκ νέου τη βούληση του προέδρου των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει «όλους τους παράγοντες της εθνικής ισχύος» απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις, προκειμένου να εξηγήσει ότι το Ιράν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πιθανών συμμετασχόντων σε μια διάσκεψη για το Αφγανιστάν.