Στην εκτίμηση πως αναφορές που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΗΕ για τις μειονότητες συνιστούν απόπειρα στοιχειοθέτησης ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία, προέβησαν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι.
Στην έκθεσή της, η ανεξάρτητη εμπειρογνώμων των Ηνωμένων Εθνών για θέματα μειονοτήτων Γκέι ΜακΝτούγκαλ, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία προστατεύεται από τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το καθεστώς των άλλων μειονοτικών κοινοτήτων. Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι ισχυρισμοί για την ύπαρξη των άλλων μειονοτήτων είναι αβάσιμοι».
Προτρέπει επίσης τη χώρα μας «να αποχωρήσει από τη διαμάχη» για το αν υπάρχει «Μακεδονική» ή «Τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα και την καλεί «να επικεντρωθεί στην προστασία των δικαιωμάτων για τον αυτοπροσδιορισμό, την ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των εν λόγω κοινοτήτων», προσθέτοντας: «Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικά με αυτές τις αποφάσεις ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τις λέξεις "Μακεδονική" και "Τουρκική" στο όνομά τους και να εκφράζουν ελεύθερα τις εθνοτικές ταυτότητες».
Σχολιάζοντας την έκθεση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει πως «στη χώρα μας, κάθε Έλληνας πολίτης έχει το απαράγραπτο ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και η μέριμνα της Πολιτείας για την ενίσχυση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διαρκής και αποτελεσματική».
ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.
Σημειώνει ακόμη πως «η πολιτική αυτή εδράζεται στη στέρεα πεποίθησή μας ότι οι μηχανισμοί προστασίας και ενδυνάμωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει τελικά να ενισχύουν την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών ενός κράτους» και στη συνέχεια προσθέτει τα ακόλουθα, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:
«Γι’ αυτό και οι εν λόγω μηχανισμοί δεν θα πρέπει να μετατρέπονται, άμεσα ή έμμεσα, σε ευκαιρία ή άλλοθι για ορισμένους, που συνειδητά επιχειρούν να τους εκμεταλλευθούν για την προώθηση δικών τους σκοπιμοτήτων στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων. Επίσης, δεν θα πρέπει να καθίστανται εργαλείο στα χέρια κάποιων που για ιδιοτελείς σκοπούς επιδιώκουν την καλλιέργεια διχόνοιας και κλίματος εντάσεων στο εσωτερικό μιας κοινωνίας».
Αναφέρει ακόμη πως η Ελλάδα πρόκειται να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της σχετικά με την έκθεση την Τρίτη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
Ικανοποίηση Γκρούεφσκι
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της έκθεσης: «Για εμάς ήταν κάτι το αναμενόμενο και δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη. Ίσως γι άλλους να αποτέλεσε έκπληξη, για εμάς όμως όχι. Είναι θετικό το γεγονός ότι το ζήτημα έλαβε διεθνή στήριξη. Για εμάς αποτελεί ένα είδος ικανοποίησης, διότι από την άλλη πλευρά υπήρχε άρνηση παραδοχής».
Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης
Ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην εξωτερική πολιτική. Όπως αναφέρει επί ΝΔ, ζούμε μια διαρκή αντίφαση: «από τη μια, τα παχυά και ωραία λόγια και οι φωτογραφίες μιας χαμογελούσας κυβέρνησης και, από την άλλη, μια αντιπαραγωγική πολιτική σε όλα τα επίπεδα».
Ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην εξωτερική πολιτική.
Υποστηρίζοντας πως «και σε αυτό το θέμα, είναι προφανής η αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί τις θέσεις της Ελλάδας ή να υπερασπιστεί μια εθνική μας επιδίωξη, δίχως να μετατραπεί η χώρα μας σε μαύρο πρόβατο» τονίζει πως είναι φανερό πως, και για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, η χώρα χρειάζεται κυβερνητική αλλαγή.