«Να κάνει τόπο για να περάσει η Ελλάδα», κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας για ακόμη μία φορά προσφυγή στις κάλπες και ξεκαθαρίζοντας: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή».
«Ας δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει: ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, έξοδο από την κρίση ή χρεωκοπία, αξιοπρεπή διαβίωση ή φτώχεια, ασφάλεια ή ανασφάλεια, προστασία του δημοσίου πλούτου ή ξεπούλημα και λεηλασία του, φόβος και υποταγή στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ή ισχυρή και περήφανη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στα Ιωάννινα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι λέει «ναι» στη συναίνεση, αλλά «όχι» στη συναίνεση «χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχους - όπως ζητά ο κ. Καραμανλής».
Πρόσθεσε ότι η συναίνεση που ζητά ο Πρωθυπουργός είναι λευκή επιταγή «για να συνεχίζει την αδιέξοδη, άδικη και αναξιόπιστη πολιτική. Είναι λευκή επιταγή για αδράνεια και μεγαλύτερη κρίση».
«Για να συνεχίσουν να κυβερνούν οι λίγοι, οι ισχυροί και οι ευνοούμενοι, να επιβιώνει ο παρασιτισμός, να συνεχίζεται η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η διαφθορά και η ανισότητα», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι χωρίς αναπτυξιακό στόχο δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και παρουσίασε τις πέντε βασικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες εστιάζουν στην «πράσινη ανάπτυξη, την ελληνική φωνή παντού με αξιώσεις που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις και υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια». Στην ανάπτυξη της παιδείας,στη δημιουργία σύγχρονου κοινωνικού κράτους και στην δημοκρατική αναδόμηση του κράτους.
Τόνισε επίσης ότι είναι η ώρα να αλλάξει πορεία η χώρα ενώ απαντώντας στο ερώτημα «πού θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα λεφτά;» δήλωσε: από την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το μεγάλωμα της πίτας με την πράσινη ανάπτυξη, την περικοπή των σπαταλών του κράτους, την χρηστή διαχείριση του υπάρχοντος πλούτου, τους πόρους από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν επιλογές για την Ελλάδα μεταξύ του δρόμου της αδράνειας και του δρόμου που προτείνει το ΠΑΣΟΚ με την ένωση των Ελλήνων γύρω από μια αναπτυξιακή κοινωνική περιβαλλοντική συμφωνία, ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγής και ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για μια νέα πορεία της χώρας.