«Ακόμα και αν καταργηθεί το άσυλο δεν θα βρείτε την αστυνομία διατεθειμένη να μπει μέσα. Ούτε τις πολιτικές ηγεσίες της Αστυνομίας, κανενός κόμματος. Κανείς δεν θέλει να εμπλέκεται σε τέτοιες ιστορίες», παρατήρησε η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου σε δηλώσεις της στον Alpha 989, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η πρώην υπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος: «Να συνέλθει η Σύγκλητος και να ορίσουν ποιοι είναι οι χώροι του ασύλου. Να μπορεί να προστατεύεται ο χώρος τουλάχιστον, και να μην ακούμε από πολιτικά χείλη ότι το πεζοδρόμιο στην Πανεπιστημίου είναι άσυλο», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
«Έχουμε γίνει μια χώρα αποκλίνουσα από όλα στην Ε.Ε.. Αυτή η κατάσταση δεν υπάρχει», εκτίμησε η κ. Γιαννάκου, επισημαίνοντας πως και οι ξένοι καθηγητές που έκαναν την αξιολόγηση των τμημάτων του πανεπιστημίου, μίλησαν για πρωτοφανές γεγονός.
Όσον αφορά τα έκτροπα, η κ. Γιαννάκου έκανε λόγο για μία γενικότερη χαλαρότητα που επικρατεί την τελυταία δεκαετία, και μία ατιμωρησία από την πλευρά της Δικαιοσύνης. «Κάθε φορά είχαμε έκτροπα με διάφορους κουκουλοφόρους, συνελαμβάνοντο και κανείς δεν τιμωρούνταν και αφήνονταν ελεύθεροι. Με μια τέτοια λογική ήταν φυσικό να διογκωθεί αυτή η ιστορία και να γίνει εν πολλοίς ανεξέλεγκτη», τόνισε.
Τέλος, όπως είπε, ο «φόβος που υπάρχει για οποιοδήποτε πιθανό θύμα αυτής της ιστορίας, άρα και το να γίνει αντικείμενο ενός γενικότερου ξεσηκωμού πολιτικο-κομματικού, έχει θορυβήσει την κυβέρνηση», αλλά αυτό «δεν συνιστά λόγο να μην υπάρχει καταστολή του εγκλήματος γενικότερα».
«Στην Ελλάδα είναι τόσο συντηρητική η κατάσταση που δεν θέλει κανείς να κουνάει τίποτα. Ο πολιτικός όμως είναι για να παίρνει το πολιτικό κόστος, αλλιώς γιατί έχει αναλάβει την ευθύνη;», διερωτήθηκε η πρώην υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:
«Ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα έχουν ξεφύγει από τα όρια και δεν έχουν ξεφύγει τώρα, επί ΝΔ, οφείλεται στη χαλαρότητα δεκαετιών. Οι ιστορίες με τους αναρχικούς, τους κουκουλοφόρους και τους αντί-εξουσιαστές και δεν ξέρω ποιους άλλους, αυτή είναι μια χαλαρότητα από το 1974 και μετά και ένας αφελής τρόπος αντιμετώπισης και ένας περιστασιακός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων. Δεν γίνεται πλέον με περιστασιακούς τρόπους αντιμετώπιση στο θέμα. Δεν προχωράει».
Στο θέμα του ασύλου αναφέρθηκε, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παλήκαρης. «Δεν πρέπει να καταργήσουμε το άσυλο, αλλά να γίνει μια νέα ανάγνωση του τι σημαίνει άσυλο στα σημερινά δεδομένα, να γίνει μια συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικό, φοιτητικό, ακαδημαϊκό ώστε όλοι να ξέρουμε τι σημαίνει άσυλο και να το σεβόμαστε σε μια κοινή συμφωνία», σημείωσε, σχολιάζοντας παράλληλα τη στάση των πολιτικών στο θέμα: «Αλλιώς είναι να δει κανείς το θέμα μέσα στο πανεπιστήμιο και αλλιώς να το βλέπει απ’ έξω. Αυτά που λένε οι πολιτικοί δεν ευσταθούν».
«¶συλο σημαίνει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι καταφύγιο ατόμων που παραβιάζουν το κοινό ποινικό δίκαιο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρώην πρύτανης και γ.γ. του ΥΠΕΠΘ Αν. Καραμάνος.
Ο κ. Καραμάνος μίλησε για ευθύνη τόσο των πανεπιστημίων, που με το νέο νόμο έχουν πλέον τη δυνατότητα παρέμβασης, όσο και της Πολιτείας, εξηγώντας πως συχνά, όταν ζητείται από τα εντεταλμένα όργανα να παρέμβουν (δικαστικές ή αστυνομικές αρχές), «υπάρχει δισταγμός ως και άρνηση».
Ευ. Αντώναρος: Επαρκής η ρύθμιση για το άσυλο
Επαρκή θεωρεί τη ρύθμιση για το άσυλο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν θεωρεί πως το πλαίσιο για το άσυλο είναι επαρκές ή υπάρχει λόγος αλλαγής του, τόνισε η ρύθμιση έγινε και είναι πρόσφατη και αν εφαρμοστεί μπορεί να αποδώσει.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε διακομματικό διάλογο την εφαρμογή του πλαισίου ή τρόπους για να καταστεί αυτό εφαρμόσιμο, ο κ. Αντώναρος απάντησε πως το νομικό πλαίσιο είναι σαφές και προβλέπει συγκεκριμένες δυνατότητες.
Η επικράτηση της κοινής λογικής θα διευκολύνει πολύ την εφαρμογή του πλαισίου και το να μην γίνεται κατάχρησή του, συμπλήρωσε.