Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δυο τραυματίστηκαν σε μάχη με άγνωστους ενόπλους στις νότιες Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο συνταγματάρχης Μπενίτο δε Λεόν.
Η μάχη ξέσπασε το απόγευμα χθες Τρίτη, όταν στρατιώτες που φρουρούσαν δρόμο στην πόλη Μπαλόι στην επαρχία Λανάο δελ Νόρτε, 810 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με βαριά οπλισμένους άνδρες, ο αριθμός των οποίων δεν διασαφηνίστηκε, είπε ο συνταγματάρχης. Δεν υπήρξαν απώλειες στην πλευρά των δραστών, πρόσθεσε.
Η Μπαλόι είναι μια από τις πόλεις της επαρχίας όπου καταγράφεται έντονη παρουσία των ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF).
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες κυβέρνησης-MILF κατέρρευσαν τον Αύγουστο, όταν το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την διμερή συμφωνία για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις μουσουλμανικές περιοχές του νότου και, σε αντίποινα, ομάδες αποστατών ανταρτών κατέλαβαν πόλεις και επιδόθηκαν σε σειρά επιθέσεων. Πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επακόλουθες μάχες και πάνω από 500.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Το MILF μάχεται από το 1978 με διακηρυγμένο στόχο την δημιουργία χωριστού Ισλαμικού κράτους στο Μιντανάο. Εισήλθε στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση το 1997.
Στο μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός των Φιλιππίνων ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τρία στελέχη του, που έχουν απαχθεί από μέλη άλλης ισλαμιστικής οργάνωσης, της ¶μπου Σαγιάφ, στις νότιες Φιλιππίνες βρίσκονται εν ζωή, αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλη κόπωση εξ αιτίας της ταλαιπωρίας που συνεπάγεται η ομηρία τους.
Τις τελευταίες ημέρες πεζοναύτες ενεπλάκησαν σε μάχες με απαγωγείς και σύμφωνα με το στρατό εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρεις στρατιώτες, σκοτώθηκαν.
«Είναι ζωντανοί, είναι πολύ, πάρα πολύ κουρασμένοι», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Γκόρντον, επικεφαλής της τοπικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, αναφερόμενος στους ομήρους - τον Ελβετό Αντρέας Νότερ, τον Ιταλό Εουτζένιο Βάνι και τη Φιλιππινέζα Μαίρη Τζιν Λακάμπα - που απήχθησαν στη νήσο Χόλο την 15η Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με εγχώριες εφημερίδες οι απαγωγείς ζητούν λύτρα ύψους 1 εκατ. δολαρίων για να απελευθερώσουν τους ομήρους.