Η Γαλλία θα αποζημιώσει τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησε στο παρελθόν και ήδη έχει προϋπολογίσει ένα αρχικό ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον σκοπό αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν.
«Οι (γαλλικές) κυβερνήσεις πίστευαν για πολύ καιρό ότι το να ανοίξουν την πόρτα στις αποζημιώσεις θα έθετε σε κίνδυνο τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλλε η Γαλλία να έχει μία αξιόπιστη πυρηνική αποτρεπτική δύναμη», είπε ο Μορέν στην εφημερίδα «Le Figaro».
«Είναι όμως καιρός η Γαλλία να είναι ειλικρινής απέναντι στη συνείδησή της», τόνισε, προσθέτοντας ότι «θεωρητικά έχουν υποστεί συνέπειες περίπου 150.000 πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι».
Το γαλλικό κράτος αρνιόταν επί χρόνια να παραδεχθεί ότι υπήρχε η παραμικρή σχέση ανάμεσα στις δοκιμές πυρηνικών βομβών που πραγματοποιούσε επί χρόνια μέχρι το 1996 και τα προβλήματα υγείας για τα οποία είχαν παραπονεθεί μέλη τόσο του στρατιωτικού, όσο και του πολιτικού προσωπικού που εμπλέκονταν στις δοκιμές, αλλά και κάτοικοι των περιοχών στις οποίες πραγματοποιήθηκαν αυτές.
Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν καταγγελίες για πρόκληση λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου, ενώ ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές έφτασαν στα δικαστήρια και πολλές οργανώσεις υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος αντέδρασαν στις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές επί δεκαετίες.
Η Γαλλία πραγματοποίησε συνολικά 210 πυρηνικές δοκιμές, στην Αλγερία από το 1960 ως το 1966 και στη συνέχεια στη Γαλλική Πολυνησία στον Ειρηνικό Ωκεανό από το 1966 ως το 1996.