Συνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Ν.3549/2007 «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας (ΥΠΕΠΘ), εκδόθηκε η υπΆ αριθμ. 32/2009 απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης της ΠΟΣΔΕΠ ΑΕΙ και του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με την αίτηση επεδίωκαν να ακυρωθεί η Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε κατΆ εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 24 του Ν. 3549/2007 «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» και αφορούσε στη συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για την εκλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ και ειδικότερα στην πρόβλεψη για συγκρότηση τους κατά το 1/3 από μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου ΑΕΙ (εξωτερικοί εκλέκτορες).
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΠΘ, με την ανωτέρω απόφαση απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί των αιτούντων, τόσο οι τυπικοί (υπέρβαση εξουσιοδότησης νόμου), όσο και οι ουσιαστικοί (αντισυνταγματικότητα της ανωτέρω διάταξης νόμου).
Ειδικότερα, στον ισχυρισμό ότι η συμμετοχή στο εκλεκτορικό σώμα εξωτερικών εκλεκτόρων αντίκειται στο άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας δέχτηκε ότι η συμμετοχή αυτή όχι μόνο δεν αποκλείεται από την αρχή της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, αλλά περαιτέρω και ότι «ενισχύει την συνεργασία και την επιστημονική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ΑΕΙ της χώρας και τον διάλογο του διδακτικού και ερευνητικού τους προσωπικού, ο οποίος προάγει την επιστήμη» καθώς και ότι η επιλογή των εξωτερικών εκλεκτόρων «γίνεται κατΆ εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων, με σκοπό τη διασφάλιση αυξημένων εγγυήσεων αμεροληψίας και αξιοκρατικής επιλογής».