Στην έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη νέας συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν τους, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από την πρώτη συνάντησή τους στο Λονδίνο.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν μια συμφωνία για τα όπλα, με την οποία θα μειώνεται ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών κάτω από τα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί το 2002, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Οι δύο πρόεδροι προσθέτουν στο κοινό ανακοινωθέν τους ότι έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να αναφέρουν τα πρώτα αποτελέσματα των επαφών τους τον Ιούλιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε εξάλλου μετά τη συνάντησή του με τον Μεντβέντεφ ότι θα επισκεφθεί τη Ρωσία τον Ιούλιο.
«Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και παρέσυραν τα πράγματα προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε δημοσιογράφους.
«Αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή της παγκόσμιας σταθερότητας. Συμφωνήσαμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα σε αυτές τις σχέσεις, να τις αποκαταστήσουμε, με δεδομένες τις κοινές ευθύνες των κρατών μας για την κατάσταση στον κόσμο» πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι με τον Μεντβέντεφ άρχισαν έναν «εποικοδομητικό διάλογο» για θέματα που κυμαίνονται από τη μη διάδοση των πυρηνικών ως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την οικονομική σταθερότητα.
Ομπάμα και Μεντβέντεφ αναγνώρισαν επίσης τις διαφορές τους όσον αφορά τον πόλεμο πέρυσι ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία και όσον αφορά το σχέδιο των ΗΠΑ για την εγκατάσταση τμημάτων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ως προς αυτό να υπάρξει «μια συνεργασία» στην αντιπυραυλική άμυνα.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε πέραν των νοοτροπιών του Ψυχρού Πολέμου και να σχεδιάσουμε μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας» σημειώνουν στο κοινό ανακοινωθέν τους.
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για το Αφγανιστάν και κάλεσαν το Ιράν να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και να αποδείξει την «ειρηνική φύση» του πυρηνικού του προγράμματος.
Οι Ομπάμα και Μεντβέντεφ εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την επικείμενη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.