Ασπίδα προστασίας για τους ανακριτές Απ. Ζαβιτσιάνο και Ν. Ζαγοριανό ύψωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή τα όσα ελέχθησαν στη Βουλή για τους δύο δικαστικούς.
«Και πάλι η δικαιοσύνη στο στόχαστρο. Αυτή τη φορά στόχος δύο εξαίρετοι ανακριτές. Οι κ.κ. Ζαβιτσιάνος και Ζαγοριανός», υπογραμμίζει η Ενωση σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες και προσθέτει:
«Συγκεκριμένα:
Α. Ο πρώτος χειρίσθηκε την υπόθεση Παυλίδη
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στη Βουλή, μέλη του Κοινοβουλίου, με δηλώσεις τους κατέκριναν τις ενέργειες του Ανακριτή, τον οποίο και απείλησαν με πειθαρχική δίωξη.
Επί των δηλώσεων αυτών παρατηρούμε τα ακόλουθα:
Ανεξαρτήτως της ερμηνείας που επιδέχονται οι διατάξεις του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, για την οποία (ερμηνεία) υφίσταται στην επιστήμη μεγάλη αντίθεση απόψεων ειδικά όσον αφορά την επάρκεια των στοιχείων και το χρόνο αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή, δεν είναι επιτρεπτό να συνιστάται και να απειλείται ο πειθαρχικός έλεγχος του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, για διατυπωμένη κρίση του, πολύ περισσότερο που η Βουλή, ως μόνη αρμόδια, θα κρίνει σχετικά.
Οποιαδήποτε δε, προτροπή ή απειλή πειθαρχικού ελέγχου μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα καταπτόησης του φρονήματος και σε κάθε περίπτωση αποτελεί παρέμβαση στο ανακριτικό έργο.
Β. Ο δεύτερος (κ. Ζαγοριανός) χειρίζεται την υπόθεση Siemens
Πρόσφατα δέχεται, αναίτια, επιθέσεις από πολιτικά πρόσωπα και μερίδα των ΜΜΕ, ότι δήθεν «κινεί» τη δικογραφία, ως αντιπερισπασμό της πρώτης πιο πάνω υπόθεσης.
Παραλείπεται, όμως, σκόπιμα να αναφερθούν οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα της υπόθεσης αυτής και το ότι ο συγκεκριμένος ανακριτής εργάζεται επί μήνες νυχθημερόν για να εντοπίσει ενόχους και αξιόποινες πράξεις, που τυχόν τελέσθηκαν».
Παράλληλα, με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ελέγχεται πειθαρχικά ο κ. Ζαγοριανός για άλλη υπόθεση που χειρίζεται στην ανάκριση και ότι αυτό γίνεται στα πλαίσια «ελέγχου των ενεργειών του» για την υπόθεση Siemens, η Ενωση κάνει λόγο για σκοπίμως αναγραφείσα ανακρίβεια, η οποία -όπως επισημαίνεται- «σε συνδυασμό και με τις ανωτέρω επικρίσεις καταδεικνύουν την προσπάθεια χειραγώγησης του παραπάνω ανακριτή στο έργο του».
Καταλήγοντας, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει:
«Επιθυμούμε: α) να βεβαιώσουμε, για μια ακόμα φορά τον ελληνικό λαό, ότι οι δικαστές του, επιτελούν το καθήκον τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σεβόμενοι την Συνταγματική τους θέση και την κοινωνική τους αποστολή
β) να καταστήσουμε σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Δικαιοσύνη δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις και δεν είναι διατεθειμένη να αποτελεί άλλοθι ουδενός και για ουδέν και συνεπώς, ζητούμε να μας αφήσουν ήσυχους να επιτελούμε απερίσπαστοι το έργο μας
γ) να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι οι απόπειρες χειραγώγησης, οι απειλές και οι απαξιωτικές εκφράσεις δεν μας αγγίζουν. Απλώς, μας αφήνουν αδιάφορους και
δ) να ζητήσουμε από όλα τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) να γνωστοποιήσουν ολόκληρη την ανακοίνωσή μας αυτή, με τον προσήκοντα τρόπο, στους πολίτες».
Παράλληλα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ Ν. Σαλάτας, αναφορικά με την υπόθεση της Siemens, σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Ατυχώς η έκδηλη προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης από ορισμένους, κατεξοχήν και απροκαλύπτως τα τελευταία χρόνια, κυρίως επί υποθέσεων με πολιτικές προεκτάσεις, έχει δημιουργήσει ένα σύννεφο υποψιών, όσον αφορά την κατά νόμο και το σύνταγμα επιτέλεση του δικαιοδοτικού έργου εκ μέρους των ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων».
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «επιπόλαιη» την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την «απειλή πειθαρχικού ελέγχου κατά του ανακριτή της υπόθεσης της Siemens, Ν. Ζαγοριανού».
Οπως επισημαίνει, «ουδέν πειθαρχικό ζήτημα υφίσταται κατά του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens». «Δυστυχώς -προσθέτει- η επίμονη αναζήτηση αφορμών αντιπολιτευτικής κριτικής οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε αδικαιολόγητα λάθη».