Ρεν: Σημαντική χρονιά για επίλυση του Σκοπιανού το 2009

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 20:26
UPD:20:32
A- A A+

Σημαντική χρονιά για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, ειδικότερα μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής που έλαβε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στις πρόσφατες εκλογές, χαρακτήρισε το 2009 o αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει λάβει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τις δύο πλευρές για επίλυση του προβλήματος φέτος, ο κ. Ρεν απάντησε ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Μιλόσοσκι στην οποία υπενθύμισε τα οφέλη για τις δύο πλευρές από την εξεύρεση λύσης, τις οποίες καλεί να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ, ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των οκτώ ενταξιακών κριτηρίων που καθορίστηκαν το Μάρτιο του 2008, τονίζοντας πως στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η επιτάχυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, του δικαστικού συστήματος και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που δεν συνδέεται με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και επεσήμανε ότι στόχος είναι η επίτευξη προόδου στο ζήτημα και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. «Στόχος είναι να βρεθεί μια ισορροπημένη και όχι μια μονόπλευρη λύση η οποία θα μεταφράζεται και στις δύο γλώσσες ως δίκαιος συμβιβασμός για τις δύο πλευρές», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «η εκμετάλλευση διμερών ζητημάτων δεν είναι επωφελής ούτε για τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά ούτε και για την αξιοπιστία της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ». Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε ότι αναμένει από την ΕΕ να τηρήσει στο θέμα του ονόματος αντίστοιχη στάση με αυτήν που τηρεί στη διαφορά μεταξύ Σλοβενίας-Κροατίας και αναφέρθηκε στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995 καλώντας για το σεβασμό της και από τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις και κάλεσε την Ελλάδα να είναι θετική δύναμη για την ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και όχι εμπόδιο. Τέλος, αναφέρθηκε στη διαφορά μεταξύ Μαδρίτης και Λονδίνου για το Γιβραλτάρ, στην οποία η Μ. Βρετανία δεν μπλόκαρε την ένταξη της Ισπανίας στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή