Ν. Αφρική: Συνεδριάζει η βουλή για την εκλογή του προέδρου

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 09:02
A- A A+

Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής προκειμένου να αναδείξει τον Τζέϊκομπ Ζούμα, ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσουο (ANC), σε πρόεδρο της χώρας.

Τα 400 μέλη του τέταρτου δημοκρατικά εκλεγμένου κοινοβουλίου, το οποίο έχει την έδρα του στο Κέηπ Τάουν, θα ορκιστούν και αμέσως μετά θα αρχίσουν τις εργασίες που θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγήσουν το Ζούμα, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει εκατομμύρια ψηφοφόρους, στην προεδρία.

Οι εκλογές, οι οποίες θεωρούνταν ιδιαίτερα κρίσιμες και σημαδεύτηκαν από την διάσπαση του ANC, έδωσαν στο κόμμα που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας μετά το τέλος του καθεστώτος του απάρτχαϊντ και πάλι ευρεία πλειοψηφία - 66% των εδρών -, γεγονός που καθιστά άνετη την εκλογή του Ζούμα.

Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός, ο οποίος έχει συγκεντρώσει σωρεία επικρίσεων διότι είναι πολύγαμος και φερόταν αναμεμιγμένος σε σκάνδαλα διαφθοράς, είχε καθαιρεθεί από βουλευτής το 2005, όταν είχε αποπεμφθεί από τον τότε πρόεδρο Τάμπο Μπέκι και ο πρώην σύμβουλός του για οικονομικά θέματα Σαμπίρ Σαΐκ είχε φυλακισθεί για διαφθορά και απάτη.

Ο Ζούμα κατάφερε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες για την ίδια υπόθεση μετά από οκτώ χρόνια -εφέτος. Δικαστικοί είπαν ότι υπήρξε παρέμβαση της κυβερνητικής παράταξης.

Η θριαμβευτική του νίκη υπήρξε το αποτέλεσμα μιας σκληρής πολιτικής μάχης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η διάσπαση του ANC, με την αποχώρηση οπαδών του Μπέκι που σχημάτισαν νέο κόμμα. Το κόμμα του Μαντέλα έχασε 15 έδρες στη βουλή και την πλειοψηφία των δύο τρίτων που θα του επέτρεπε να τροποποιήσει το Σύνταγμα, ενώ ήλθαν στην επιφάνεια κατηγορίες για τον τρόπο που άσκησε την διακυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Το Κογκρέσο του Λαού (COPE) το κόμμα που σχημάτισαν οι αποσκιρτήσαντες του ANC, κατάφερε να κερδίσει 30 έδρες, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση, η Δημοκρατική Συμμαχία, κέρδισε σχεδόν 20 έδρες φθάνοντας τις 67 συνολικά.

Ο Ζούμα υποσχέθηκε αποτελεσματικότερη και πιο διαφανή δημόσια διοίκηση, όμως πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν το γενικό κλίμα δυσπιστίας εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων.

Πάντως η ανάδειξή του στην προεδρία - το Σάββατο στην Πραιτόρια - αναμένεται να προσελκύσει 30.000 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και 5.000 απεσταλμένους. Ο Ζούμα θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του την Κυριακή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή