Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.
«Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens είναι άμεσο εθνικό καθήκον και πρέπει να ψηφισθεί και να συγκληθεί τώρα» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης. Κάλεσε επίσης το κυβερνών να μην κλείσει η Βουλή τον Ιούνιο «ώστε να μην παραγραφούν τα αδικήματα κανενός». Ζητώντας να έρθουν όλα στο φως πρόσθεσε: «Δεν φοβόμαστε καμία έρευνα, κανένα αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι. Οι υπεύθυνοι να πληρώσουν, όπου κι αν ανήκουν».
Αφού επέκρινε την κυβέρνηση για προσπάθεια κουκουλώματος των «σκανδάλων» υπογράμμισε ότι το σκάνδαλο Siemens «δεν χωρίζεται σε προ και μετά το 2004. Είναι ένα! Δεν χωρίζεται η παραγγελία από την παραλαβή του C4I. Ποιος έδωσε τις εγγυητικές πίσω;» ρώτησε ο κ. Χυτήρης υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση «δεν χωρά χειρουργικές επεμβάσεις από κανένα νομικό ή οποιονδήποτε άλλον». Σύμφωνα με τον κ. Χυτήρη, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Siemens σαν «μπαμπούλα». Δεν μας τρομάζει. Εδώ και τώρα ψηφίστε την Εξεταστική Επιτροπή για νΆ αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. «Έχετε το «πάνω χέρι» εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λέτε. Τότε τι φοβάστε; Γιατί κάτι φοβάστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Καραμάριος χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από το Σώμα να την καταψηφίσει. Όπως ανέφερε τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει όταν η Δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, περατώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Όταν βρεθεί μπροστά στις διατάξεις του άρθρου 86 Συντάγματος, «να είστε βέβαιοι ότι ο φάκελος θα διαβιβαστεί υποχρεωτικά στη Βουλή». Υποστήριξε μάλιστα πως «και εάν υπάρξει ακόμα παραγραφή, τότε η Δικαιοσύνη θα βρει την αλήθεια, και θα καταλογίσει ευθύνες εναντίον οποιωνδήποτε πολιτικών, και ασφαλώς ο λαός θα τους καταδικάσει. Και εάν εκείνοι που θα αποκαλυφθούν θέλουν τη διερεύνηση του θέματος, παρά την παραγραφή, μπορούν με τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος να ζητήσουν οι ίδιοι να συσταθεί ειδική επιτροπή, με συμμετοχή ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, για τον έλεγχο της κατηγορίας» πρόσθεσε.
Επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως επαναφέρει προγενέστερο αίτημά του για εξεταστική, που απορρίφθηκε, χωρίς να κατονομάζει νέα στοιχεία, ενώ στην ανάμειξη πολιτικών προσώπων υπάρχει η ομολογία του κ. Τσουκάτου που «βρίσκεται στις τάξεις» του ΠΑΣΟΚ. Αν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που διέπραξαν αδικήματα στην υπόθεση Siemens, γιατί δεν τους κατονομάζουν και να ζητήσουν εξεταστική με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος, αναρωτήθηκε.
Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης της Siemens τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, και έκανε λόγο για διαχρονικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
«Δεν πετάμε στα σύννεφα και δεν έχουμε αυταπάτες ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για το κουκούλωμα των ευθυνών. Θέλουμε όμως τη διερεύνηση με όλους τους τρόπους», τόνισε και συμπλήρωσε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης θα απορριφθεί η πρόταση σημειώνοντας ότι, «το επιχείρημά της ότι θα παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης δεν πείθει κανένα». Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο γινόταν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όταν κατατίθεντο ανάλογες προτάσεις από την ΝΔ ως αντιπολίτευση και η πλειοψηφία τις απέρριπτε και καταλόγισε και στα δύο κόμματα σκοπιμότητα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κανταρτζής είναι ανάγκη να αλλάξει ο «νόμος περί ευθύνης υπουργών», γιατί μπορεί, όπως είπε, να ήταν ένα βήμα μπροστά όταν ψηφίστηκε ωστόσο η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει ότι δεν πάει άλλο. «Είναι ένα διαχρονικό έγκλημα σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες και εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να διερευνηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις» είπε.
Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας. Ταυτόχρονα μίλησε για «ένα σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, που συνοδεύεται από ένα ακόμα μεγαλύτερο, τη συγκάλυψη».
«Όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας είναι κακόγουστο και αντιδημοκρατικό», επεσήμανε και τόνισε στη συνέχεια ότι σε αυτό το δίπολο της σκανδαλολογίας και της συγκάλυψης κινούνται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συμπεριφέρονται ανάλογα με το αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Ακόμα, υποστήριξε ότι «όλη αυτή η διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθεί μέσα από τη διερεύνηση μόνο της δικαιοσύνης, όταν είναι τόσο στενές οι σχέσεις της με την κυβέρνηση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, τόνισε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει και ενδιαφέρει και τον ελληνικό λαό είναι μη τυχόν υπάρξουν ευθύνες και λόγω της παραγραφής δεν μπορούν μετά να ελεγχθούν». Διερωτήθηκε ακόμη τι είδους εμπόδιο θα έθετε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην ροή της ποινικής διαδικασίας, ενώ έκρινε σαν «αυτοκτονική και αυτοκαταστροφική» την μη αποδοχή της κυβέρνησης στο αίτημα.
Συνεχίζοντας εκτίμησε πως η υπόθεση αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως αυτό συνιστά έναν παραπάνω λόγο για να πει η κυβέρνηση «ναι στην διερεύνηση».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η απόφαση της ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών (300). Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ