Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην κοιλάδα Σουάτ έχουν οδηγήσει στον ξεριζωμό περίπου 200.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που προειδοποιεί για μία από τις χειρότερες προσφυγικές κρίσεις στον κόσμο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNHCR, άλλοι 300.000 έχουν αρχίσει να μετακινούνται ή είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση από εδάφους και αέρος των πακιστανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το στρατό, έχουν σκοτωθεί 17 μαχητές των Ταλιμπάν σήμερα και 55 χθες. Οι Αρχές υπολογίζουν ότι στην κοιλάδα Σουάτ βρίσκονται περίπου 4.000 με 5.000 μαχητές.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ράχα Γκιλάνι υποσχέθηκε χθες να «εξοντώσει μαχητές και τρομοκράτες» στο Σουάτ.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι, πέρα από αυτούς που ξεριζώνει η παρούσα κρίση στην περιοχή, άλλοι 550.000 είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τον περασμένο Αύγουστο.
Οι οργανώσεις αρωγής αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους με ελάχιστη προετοιμασία, οι οικογένειες συχνά χωρίζονται, ενώ πολλοί υποφέρουν από ψυχικό τραύμα. Χιλιάδες άλλοι που κινδυνεύουν δεν θέλουν ή αδυνατούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς τους εμποδίζουν οι μαχητές ή ζουν σε περιοχές όπου ο στρατός εφαρμόζει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σουάτ είναι αποτέλεσμα στροφής στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είχε συμφωνήσει το Φεβρουάριο να επιτρέψει την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην περιοχή με αντάλλαγμα την ειρήνη με τους Ταλιμπάν. Ωστόσο οι μαχητές αρνήθηκαν να αφοπλιστούν και εξαπλώθηκαν, με αποτέλεσμα, υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιχειρήσεις.
Πηγές: Reuters, BBC