Στο Θόλο του Βράχου στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ εισήλθε ο Βενέδικτος ο 16ος, ο πρώτος πάπας που επισκέφθηκε τον τόπο αυτό που είναι ιερός για μουσουλμάνους, εβραίους και χριστιανούς.
Ο Πάπας επισκέφθηκε επίσης το Τείχος των Δακρύων, τον ιερότερο τόπο των εβραίων, πριν τον υποδεχθεί στο Θόλο του Βράχου ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ Μοχάμεντ Χουσέιν.
Εκεί ο Βενέδικτος αναφέρθηκε στις κοινές ρίζες και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών στην ιστορία του Αβραάμ και της Ιερουσαλήμ, μία πόλη που τόσο οι μουσουλμάνοι όσο και οι εβραίοι θεωρούν ότι είναι πρωτεύουσά τους. Ο Θόλος στέκεται στο σημείο όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ο Αβραάμ ήταν έτοιμος να θυσιάσει το γιο του στο Θεό. Είναι επίσης το σημείο όπου είχε χτιστεί ο Ναός του Σολομώντα, ενώ, σύμφωνα με το Ισλάμ, στο σημείο αυτό ο Μωάμεθ αναλήφθηκε στους ουρανούς.
Αργότερα ο Πάπας θα προσευχηθεί στο σημείο του Μυστικού Δείπνου και στη συνέχεια θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Κήπο της Γεσθημανής.
Χθες, πρώτη ημέρα της περιοδείας του στους Αγίους Τόπους, ο Πάπας επανέλαβε τη στήριξη του Βατικανού στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, καταδίκασε τον αντισημιτισμό και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος με την επίσκεψή του στο μνημείο Γιαντ Βασέμ.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του μνημείου Αβνέρ Σαλέβ εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο Πάπας δεν καταδίκασε ακόμα πιο ηχηρά τους Ναζί. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του προέδρου της βουλής του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν. «Με όλο το σεβασμό, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το βάρος που κουβαλάει σαν νεαρός Γερμανός που ήταν μέλος της νεολαίας του Χίτλερ και σαν άνθρωπος που ήταν στο στρατό του, ο οποίος ήταν όργανο της εξόντωσης», όπως είπε, εκφράζοντας την απογοήτευση κάποιων εβραίων που πιστεύουν ότι ο Πάπας θα έπρεπε να απολογηθεί για το Ολοκαύτωμα ως Γερμανός και ως χριστιανός. Ο Βενέδικτος, γεννηθείς Γιόσεφ Ράτσινγκερ, ήταν μέλος της νεολαίας του Χίτλερ ως έφηβος, την εποχή που ήταν υποχρεωτικό, ενώ επιστρατεύτηκε στις γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πηγές: Reuters, BBC