Οι αντάρτες Ταμίλ κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα ότι βομβάρδισαν νοσοκομείο στο Μουλιβαϊκάλ με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 45 αμάχων.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και τραυματίες από τις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 400 ανθρώπους και χαρακτηρίστηκαν από τον ΟΗΕ ως λουτρό αίματος.
Τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν και πηγές από το νοσοκομείο. Η κυβέρνηση ωστόσο διαψεύδει ότι χρησιμοποιεί βαρέα όπλα και κατηγορεί με τη σειρά της τους Ταμίλ ότι σκότωσαν ή τραυμάτισαν σκόπιμα 250 αμάχους με στόχο να «αμαυρώσουν την εικόνα των δυνάμεων ασφαλείας στην κοινή γνώμη», τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Κατηγορεί ακόμα τους Ταμίλ ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα. Στρατιωτικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι γιατροί του νοσοκομείου μπορεί να εξαναγκάζονται να εκδίδουν ανακοινώσεις με την απειλή όπλου.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το αιματοκύλισμα. Κάλεσε την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και τους αντάρτες Ταμίλ να αποφύγουν και άλλες απώλειες μεταξύ αμάχων και ζήτησε ειδικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις να σταματήσουν τη χρήση βαρέων όπλων.
«Ο Γενικός Γραμματέας αισθάνεται φρίκη για τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων. Ζητεί από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να εξετάσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων, χωρίς άλλες αιματοχυσίες και να ανακοινώσει τους όρους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Από τους αντάρτες Ταμίλ ζητεί να εξετάσουν ψύχραιμα και θετικά τους όρους αυτού»", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 50.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένα σε μια στενή παράκτια ζώνη βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δεν έχει καταφέρει ακόμα να μετακινήσει τους τραυματίες από την περιοχή, ενώ οι γιατροί στις περιοχές που έχουν πληγεί δήλωσαν πως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό υλικό.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC