Επιδημίες όπως η νέα γρίπη προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους γιατρούς να αποκτήσουν πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να παράσχουν καλύτερη προστασία στους πολίτες. Oπως γράφουν στη «Herald Tribune» οι Αντρέα Μέγιερχοφ και Πολ Λίτμαν, που διδάσκουν στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα φάρμακα oseltamivir, γνωστό με την εμπορική ονομασία Tamiflu, και το zanamivir, γνωστό ως Relenza.
Eνα από αυτά τα ερωτήματα είναι το πόσο σύντομα πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση της γρίπης. Μια κλινική μελέτη την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία που παρασκευάζει το Tamiflu εξέτασε τι συνέβη όταν οι άνθρωποι που έμεναν στο σπίτι ενός ασθενούς με γρίπη πήραν το φάρμακο μέσα σε δύο ημέρες από τότε που ο ασθενής παρουσίασε τα συμπτώματα. Μόνο το 1% από αυτούς προσβλήθηκε από γρίπη. Οταν άλλοι άνθρωποι σε άλλα σπίτια με γρίπη πήραν ένα ψευδοφάρμακο (placebo), αρρώστησε το 12%.
Δεν είναι όμως συνηθισμένο για υγιείς ανθρώπους να πηγαίνουν στο γιατρό μέσα στις πρώτες δύο ημέρες από τότε που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης. Τώρα που τα ιατρεία είναι γεμάτα με ασθενείς που έχουν γρίπη, είναι ακόμη πιο δύσκολο να τύχει κάποιος εγκαίρως της απαραίτητης προσοχής.
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι αν ένας ασθενής με γρίπη δεν επισκεφθεί τον γιατρό τις πρώτες 48 ώρες, κατά πόσον τα φάρμακα θα μπορέσουν να προστατεύσουν τους ανθρώπους που μένουν μαζί του. Οσο περνούν οι μέρες, τα φάρμακα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά;
Η παρούσα επιδημία προσφέρει μια ευκαιρία να ερευνηθούν αυτοί οι παράγοντες, να γίνουν κλινικές έρευνες που θα δείχνουν τι συμβαίνει όταν ένας ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό του 72 ή 96 ώρες μετά την παρουσίαση συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να σχεδιαστεί μια καμπύλη κινδύνου.
Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι πόσο καλά λειτουργούν τα φάρμακα ως προς τη διάσωση ζωών. Σε κλινικές μελέτες που έγιναν από την παρασκευάστρια εταιρεία, το Tamiflu έδειξε να μειώνει το διάστημα που ένας ασθενής με γρίπη έχει συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και κόπωση. Οι ασθενείς που πήραν το συγκεκριμένο φάρμακο αισθάνονταν άσχημα για 1,3 ημέρες λιγότερο από εκείνους που πήραν ένα ψευδοφάρμακο. Θα ήταν καλό, όμως, να μάθουμε περισσότερα και για το τι κάνουν τόσο το Tamiflu όσο και το Relenza για τους ασθενείς με τη νέα γρίπη Η1Ν1, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο.
Οσο τα κρούσματα αυξάνονται, τόσο πιο εύκολο γίνεται να αξιολογηθεί κατά πόσον τα φάρμακα μειώνουν επιπλοκές, όπως η πνευμονία, η εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και ο θάνατος.
Τα στοιχεία από κλινικές μελέτες σε πραγματικό χρόνο, καταλήγουν οι δύο
αμερικανοί επιστήμονες, επιτρέπουν όχι μόνο την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με γρίπη και των οικογενειών τους, αλλά και την καλύτερη διαχείριση των πόρων. Και, φυσικά, την καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη επιδημία.
Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ