Την ανάγκη η λύση του Κυπριακού «να προέρχεται από τους Κυπρίους και να αφορά τους Κυπρίους», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή του συνάντηση με τη Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας παράλληλα πως η Βρετανία είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει μόνο υποστηρικτικό ρόλο στις ζωτικής σημασίας διαπραγματεύσεις, οι οποίες –όπως είπε- βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να σημειώσουν πρόοδο εντός των προσεχών μηνών.
«Χρειάζεται θάρρος και ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή μια διζωνική, δικοινοτική κοινή οντότητα, η οποία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της λύσης. Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα έχει τηρήσει ισχυρή, σαφή και γενναία θέση υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Συμμεριζόμαστε αυτές τις θέσεις και πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα ισχυροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μίλιμπαντ.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ μεταβαίνει ακολούθως στην Τουρκία, ωστόσο δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο και ερωτηθείς σχετικά, έκανε λόγο για πρακτικούς λόγους που δεν του επιτρέπουν, σε αυτήν τη φάση, να μεταβεί στην Λευκωσία, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκου Κυπριανού στο Λονδίνο.
Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά την Συνθήκη των Εγγυήσεων Ασφάλειας και το εάν η Βρετανία σκοπεύει να αποσυρθεί από αυτήν –δεδομένου ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας- προσφέροντας το έδαφος των βρετανικών βάσεων για έναν εδαφικό διακανονισμό στο νησί, ο κ. Μίλιμπαντ είπε:
«Το είπα και στον κ. Κυπριανού την περασμένη εβδομάδα. Ένα μάθημα ιστορίας που έχουμε πάρει από το Κυπριακό είναι ότι η προσπάθεια λύσης πρέπει να γίνεται από τους Κύπριους για τους Κύπριους και σε κάθε συζήτηση ή διαπραγμάτευση σεβόμαστε αυτή την σημαντική αρχή. Ο ρόλος μας θα είναι υποστηρικτικός και διευκολυντικός. Θέλουμε οι συνομιλίες να προχωρήσουν, να καταλήξουν και να επιτύχουν και οι λεπτομέρειες της Συνθήκης των Εγγυήσεων μπορούν να συζητηθούν αργότερα».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναβολής του ελέγχου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο κ. Μίλιμπαντ τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση και πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί «να προχωρήσει η εργασία προετοιμασίας της Τουρκίας για ένταξη και βεβαίως να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό».
Η κ. Μπακογιάννη από την πλευρά της σημείωσε ότι «η διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμπεφωνημένη και τα χρονοδιαγράμματα είναι σαφή». «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο άλλη μια φορά καλούμε την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της ¶γκυρας, μια απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουν τα οκτώ Κεφάλαια και να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία, πράγμα το οποίο η Ελλάδα υποστηρίζει. Θέλουμε να δούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία στα σύνορά μας, θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα έχει εφαρμόσει όλα τα κριτήρια, τα οποία είναι προαπαιτούμενα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος:
«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει την στρατηγική επιλογή των ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα την φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό όραμα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ανοιχτά και ξεκάθαρα αυτή την επιλογή, αλλά δεν κάνει εκπτώσεις οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την συνοχή της Ένωσης ή θα ήταν ενάντια στα εθνικά συμφέροντά της».
Όσον αφορά εξάλλου τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, η υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε πως «χρειάζεται θάρρος και καλή θέληση. Και το πιο σημαντικό, χρειάζεται η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, εάν θέλουμε να δούμε πρόοδο».
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στην στενή συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενώ συζήτησαν και για το έργο της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ.
Ο κ. Μίλιμπαντ χαιρέτισε τον ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα της Γεωργίας και εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να το υποστηρίξει, ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση ¶τυπης Συνόδου τον ερχόμενο μήνα στην Κέρκυρα.
Αναφερόμενος στην Μέση Ανατολή, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί Παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θετικό ρόλο, ενώ αναφέρθηκε στην νέα ώθηση που δίνει η Ουάσιγκτον - η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να υποστηριχθεί.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και δήλωσε ότι η Βρετανία θα αναλάβει δράση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να υπάρξει μια διεθνής απάντηση ώστε κατ' αρχήν η Βόρεια Κορέα να περιοριστεί και στην συνέχεια να πάψει να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή.
Αναφερόμενος δε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο βρετανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ένωση «πρέπει να διαμορφώνει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και εκτός των συνόρων της».
Η κ. Μπακογιάννη επανάλαβε την θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά τόνισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι πάντα ο σεβασμός κανόνων και των κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας».
Νωρίτερα σήμερα οκ. Μίλιμπαντ έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, επισκέφθηκε νωρίς το πρωί ιδιωτικώς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και είχε την ευκαιρία να θαυμάσει «την ανυπέρβλητη ελληνική ιστορική κληρονομιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.