Κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα παραχώρησαν σήμερα οι επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ για τις Ευρωεκλογές.
Οσο περισσότερους ευρωβουλευτές εκλέξει η ΝΔ τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή της χώρας στην Ευρώπη, υπογράμμισε η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, Μαριέττα Γιαννάκου.
Η κ. Γιαννάκου κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες χαρακτηρίζοντας «υποχρέωση» των πολιτικών δυνάμεων να καθοδηγήσουν τους ψηφοφόρους προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερωτηθείσα σχετικά με τον πρόεδρο της ΕΕ, με αφορμή σχετική συνέντευξη του Κ. Σημίτη, η κ. Γιαννάκου δήλωσε πως ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπεσε στη χειρότερη συγκυρία με την οικονομική κρίση και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, έκανε όμως καλή δουλειά και η ΝΔ τον στηρίζει.
Τρία είναι τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.
Το πρώτο αφορά στην απάντηση που θα δοθεί στην οικονομική κρίση. «Χρειαζόμαστε περισσότερη κοινωνική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δεύτερο διακύβευμα χαρακτήρισε την πορεία που θα πάρει η χώρα. «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία και αυτή η αλλαγή να προετοιμαστεί από τις ευρωεκλογές», δήλωσε. Το τρίτο διακύβευμα, είναι η συμμετοχή στις εκλογές, επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς συμμετοχή.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν προτείνει την χαλάρωσή του αλλά τη μετεξέλιξή του. «Δεν είναι οι Πλάκες του Μωυσή, πρέπει να αναθεωρηθεί και να μπολιασθεί από την ατζέντα της Λισσαβόνας», σημείωσε.
Αναφερόμενος στον κ. Μπαρόζο, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τον στηρίξει, αλλά όπως παραδέχτηκε δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εναλλακτική υποψηφιότητα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αποκαλύπτει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει μετά τις ευρωεκλογές, ενώ άσκησε επίσης κριτική στην οικονομική πολιτική με αφορμή τις προτάσεις του ΔΝΤ. «Αυτά δεν τα λένε τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ αλλά τα παπαγαλάκια των διεθνών οργανισμών», δήλωσε.
Eκ μέρους του ΚΚΕ (επικεφαλής του ευρωψηδελτίου είναι ο κ. Θανάσης Παφίλης), ο κ. Ευάγγελος Κατσιάβας σημείωσε ότι το κύριο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να βγουν αποδυναμωμένες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη προοπτική διεξόδου ο αγώνας του λαού.
Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, αφού σειρά συνθηκών της έχει παγιώσει το οικονομικό μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Επανέλαβε, παράλληλα, τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση της χώρας από την Ευρώπη και τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ύπαρξη κοινωνικού ελλείμματος στην ΕΕ αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Κατηγόρησε δε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι προτάσσουν τους οικονομικούς στόχους έναντι των κοινωνικών.
«Η ΕΕ βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι λόγω της οικονομικής, κοινωνικής πολιτικής κρίσης», ανέφερε και σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει πάρει λάθος δρόμο και πάσχει από δημοκρατικό έλλειμμα.
Από την πλευρά της η κ. Νίκη Τζαβέλλα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ, χαρακτήρισε ιστορική για την Ευρώπη την προσεχή πενταετία, καθώς μέσα σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να αποφασιστεί το νέο οικονομικό μοντέλο διακυβέρνησης.
Ανέφερε μάλιστα ότι τα κράτη οδεύουν σε μια μέση λύση μεταξύ αυτορρύθμισης της αγοράς και κρατικής παρέμβασης.
Σημείωσε ότι το σημαντικό για το ΛΑΟΣ είναι η παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στους τομείς της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης και της μετανάστευσης.