Την κυβέρνησή του, στην οποία κατά δυτικούς πολιτικούς παρατηρητές πλειοψηφούν οι «κεντρώοι» που τάσσονται υπέρ των επιχειρήσεων και των «αγορών» έναντι των πρώην ανταρτών του κόμματος με το οποίο αναδείχθηκε η εξουσία, παρουσίασε χθες ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Μαουρίτσιο Φουνες ο οποίος αναλαμβάνει σε λίγες ημέρες τα καθήκοντά του.
Ο Φούνες, πρώην τηλεοπτικός δημοσιογράφος ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον Μάρτιο ως ο υποψήφιος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) μετά από δεκαετίες κυριαρχίας από την δεξιά στη χώρα, διόρισε έναν πρώην αντάρτη οπλαρχηγό, τον Γκέρσον Μαρτίνες, υπουργό Δημοσίων Έργων, ωστόσο τις κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνησή του καταλαμβάνουν κεντρώοι παράγοντες, επιχειρηματίες αλλά και στελέχη του υπάρχοντος κρατικού μηχανισμού.
«Θα αναλάβουμε την διακυβέρνηση κληρονομώντας πολύ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες», δήλωσε ο Φούνες σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Φούνες - που θα ορκιστεί πρόεδρος την 1η Ιουνίου - διόρισε υπουργό Οικονομικών τον Κάρλος Κάσερες, γνωστό επιχειρηματία, που χαρακτηρίζεται συντηρητικός όσον αφορά την πολιτική του ιδεολογία. Ο Έκτωρ Νταντά, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κι υποστηρικτής του λεγόμενου «ελεύθερου εμπορίου» και της περιφερειακής ολοκλήρωσης, θα αναλάβει υπουργός Εθνικής Οικονομίας· ενώ ο Κάρλος Ασεβέδο, ο οποίος είχε εργαστεί για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), θα ηγηθεί της Κεντρικής Τράπεζας. Ο αριστερός οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του Φούνες, Αλεξάντερ Σεγκόβια, θα είναι ο κορυφαίος σύμβουλος του στα οικονομικά θέματα. Ο Γκιγιέρμο Λόπες, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τόνυ Σάκα, ως επικεφαλής του οργανισμού λιμένων και αεροδρομίων του Σαλβαδόρ.
Η οικονομία της κεντροαμερικάνικης χώρας, η οποία είναι «δολαριοποιημένη», αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, όπως το χρέος, η εξαρτημένη από τις εξαγωγές βιομηχανία, και η μείωση των εμβασμάτων από τους μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που φθάνουν τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπων, εξ αιτίας της ύφεσης. Το ΑΕΠ του Σαλβαδόρ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2009, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Standard & Poor's.
Στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου, το FMLN ενεπλάκη σε αιματηρό εμφύλιο από το 1980 έως το 1992 με τις δεξιές κυβερνήσεις της Εθνικιστικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (ARENA) τις οποίες στήριζε κι εξόπλιζε η Ουάσινγκτον - πάντως το κόμμα έχει αλλάξει στάση και, υπό το Φούνες, υπόσχεται ότι οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ θα παραμείνουν καλές. Ο νέος πρόεδρος έχει υποσχεθεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, οι συμμορίες των δρόμων και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters