Τα πολιτικά κόμματα αναδεικνύονται παγκοσμίως ως ο πλέον διεφθαρμένος τομέας της κοινωνίας, σύμφωνα με το φετινό «Βαρόμετρο της Διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας, ενώ οι Έλληνες, μαζί με τους Ινδούς, καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 69 χώρες ως προς το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι τα κόμματα βρίσκονται στην κορυφή της διαφθοράς.
Στην Ελλάδα, για τρίτη χρονιά τα κόμματα αναδεικνύονται ως ο περισσότερο διεφθαρμένος τομέας με βαθμολογία 4,4(στην κλίμακα 1 έως 5, όπου 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος»), ακολουθούν τα ΜΜΕ με 3,8, η δημόσια διοίκηση με 3,7, το κοινοβούλιο με 3,7, η δικαιοσύνη με 3,4 και ο ιδιωτικός τομέας με επίσης 3,4.
Πρώτη σε ποσοστό πολιτών (63%) που θεωρούν ότι τα κόμματα έρχονται στην κορυφή της διαφθοράς είναι η Νιγηρία, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Ινδία (58%).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η γνωστή οργάνωση με τη συμμετοχή 73.132 πολιτών, τα πολιτικά κόμματα αναδεικνύονται με βαθμολογία 3,9 ως ο περισσότερο διεφθαρμένος τομέας της κοινωνίας, ακολουθούμενος από τη δημόσια διοίκηση.
Περισσότεροι από τους μισούς που ερωτήθηκαν αντιλαμβάνονται ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έχει πρόβλημα διαφθοράς, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το αντίστοιχο βαρόμετρο πριν από 5 χρόνια. Σύμφωνα με την οργάνωση, η αύξηση αυτή οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση. «Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι το κοινό έχει επηρεαστεί από μία χρηματοοικονομική κρίση που προκλήθηκε από ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο και από έλλειψη εταιρικής λογοδοσίας», όπως είπε η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ουγκέτ Λαμπέλ.
Πηγή: transparency.gr, ΒΒC