Τη δημιουργία φορέων για την ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2010 στήριξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με στόχο την αποτροπή μιας νέας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο της συνάντησης κορυφής. Παράλληλα, συμφώνησαν να προσφέρουν στην ιρλανδική κυβέρνηση νομικές εγγυήσεις για την εθνική της κυριαρχία, ώστε να την βοηθήσουν να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ιρλανδών ψηφοφόρων στη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισαβόνας.
«Αυτές οι προτάσεις (για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο) πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα προκειμένου το νέο πλαίσιο να τεθεί πλήρως σε λειτουργία το 2010», αναφέρεται στο προσχέδιο της συνάντησης κορυφής. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αντιμετωπίζει ακόμα τις επιπτώσεις της πλέον βαθιάς και εξαπλωμένης ύφεσης της μεταπολεμικής περιόδου. Είναι αναγκαίο για την ΕΕ να συνεχίσει να αναπτύσσει και να εφαρμόζει τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης», όπως αναφέρεται.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία τριών πανευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών που θα εξασφαλίσουν ότι τα κράτη-μέλη θα εισάγουν νέους κανόνες για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου που θα επιβλέπει τους κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας που στόχο είχαν να καθησυχάσουν τους φόβους του Λονδίνου ότι οι νέοι φορείς θα αποδυναμώσουν τους βρετανικούς. Επιχειρώντας συμβιβασμό με το Λονδίνο, το προσχέδιο αναφέρει ότι οι νέοι φορείς «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσκρούουν στις δημοσιονομικές ευθύνες των κρατών-μελών». Επίσης, μετά από απαίτηση της Βρετανίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου θα εκλέγεται από το Γενικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι μόνο της ευρωζώνης.
Εγγυήσεις για να καθησυχαστούν οι φόβοι των Ιρλανδών
Οι εγγυήσεις προς την Ιρλανδία έχουν στόχο να διαβεβαιώσουν τους Ιρλανδούς ψηφοφόρους, οι οποίοι απέρριψαν τη συνθήκη πέρυσι με δημοψήφισμα, ότι η πολιτική της Ιρλανδίας σε θέματα από τη στρατιωτική ουδετερότητα ως τις αμβλώσεις δεν θα θιγεί από τη συνθήκη.
Το Δουβλίνο αναμένεται να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα στις αρχές Οκτωβρίου για τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία χρειάζεται την υποστήριξη όλων των χωρών μελών για να τεθεί σε ισχύ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters