Δύο χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα συμπληρώνονται αύριο 26 Ιουνίου, με το WWF Ελλάς να κάνει λόγο για εορτασμό «μαύρης» επετείου.
Η περιβαλλοντική οργάνωση σημειώνει ότι «παρά την κοινωνική ευαισθησία για τα ταλαιπωρημένα ζώα, η λαθροθηρία ελαφιών αποτελεί ανεξέλεγκτη πραγματικότητα που απαιτεί δραστικές κατασταλτικές παρεμβάσεις. Παρά τις πολύτιμες προσπάθειες των εθελοντικών ομάδων που θωρακίζουν το βουνό, τα σκουπίδια των επισκεπτών συσσωρεύονται, ενώ οι υπαίθριες ψησταριές συχνά σβήνονται στο παρά πέντε».
Δυο χρόνια μετά το «μαύρο» καλοκαίρι του 2007 και την πρώτη μαζική διαμαρτυρία χιλιάδων αγανακτισμένων πολιτών για την αδικαιολόγητη καταστροφή, το WWF Ελλάς διαπιστώνει και καταγγέλλει:
Επίσημος απολογισμός του κράτους για τις καταστροφές του 2007 δεν έγινε ποτέ. Από τα ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία είναι οι απολογισμοί που πραγματοποίησε το WWF Ελλάς.
Στο σύστημα δασικής προστασίας και διαχείρισης δεν έχει επιχειρηθεί καμία ουσιαστική βελτίωση.
• Η Δασική Υπηρεσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μαρασμό. Ενδεικτικά, οι κενές οργανικές θέσεις στη Δασική Υπηρεσία σήμερα αφορούν το 31% των θέσεων για δασολόγους, το 72% των θέσεων για δασοπόνους και το 56% των θέσεων για δασοφύλακες.
Για την κρίσιμη φάση της πρόληψης των πυρκαγιών μέσα από την οικολογική δασική διαχείριση εξακολουθεί να μην λαμβάνεται καμία σημαντική μέριμνα. Οι πόροι που λαμβάνουν για αυτόν τον σκοπό οι δασικές υπηρεσίες είναι ελάχιστοι, ενώ οι υπερδιπλάσιοι πόροι που κατευθύνονται στους ΟΤΑ ξοδεύονται χωρίς καμία κρατική παρακολούθηση
Η επιχειρησιακή δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει καθηλωμένη: 3500-4000 κενές θέσεις πυροσβεστών, ένας γερασμένος στόλος οχημάτων και εξοπλισμού και τεράστια ελλείμματα στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της τεχνογνωσίας.
Το σύστημα πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τεράστια αναποτελεσματικότητα. Το μητρώο εθελοντικών οργανώσεων εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση ομάδων και εθελοντών και οι ελάχιστες κρατικές ενισχύσεις μοιράζονται χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο.
Κανένας δασικός χάρτης δεν έχει κυρωθεί, παρά τις εξαγγελίες για άμεση προώθηση του δασολογίου. ενώ από το 2003 έχει ανασταλεί η βεβαίωση και καταβολή προστίμων για καταπατήσεις δασών.