Σουηδία: Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 17:12

Στη φωτογραφία ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελντ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

A- A A+

Η Ε.Ε. οφείλει να ηγηθεί των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να διαμορφώσει κοινή πολιτική εν όψει της διεθνούς διάσκεψης τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελντ, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα του.

Όπως ανέφερε ο Φ. Ράινφελντ, στις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας περιλαμβάνονται η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και η εισδοχή νέων μελών στην Ένωση.

Το σλόγκαν της προεδρίας είναι «αντιμετωπίζουμε την πρόκληση» και ο Σουηδός πρωθυπουργός θα έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον. Η μεγαλύτερη από αυτές θα είναι η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, ώστε να πεισθούν κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα να προσυπογράψουν τη συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο και θα επιβάλει σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, μία κοινή στάση των Ευρωπαίων είναι δύσκολος στόχος, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και της ανεργίας. «Πρέπει να επιδείξουμε ηγετικό πνεύμα. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και συμβαίνει ταχύτερα και νωρίτερα του αναμενομένου. Το επίπεδο διαβίωσής μας δεν είναι πλέον διατηρήσιμο, οφείλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις μέχρι το φθινόπωρο», τόνισε ο Φ. Ράινφελντ, υποδεικνύοντας τη χώρα του ως παράδειγμα προς μίμηση.

Η σουηδική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 50% την τελευταία εικοσαετία, ενώ το κράτος έχει επιβάλει την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο για τη χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανία, τα νοικοκυριά και τις μεταφορές. Η επιβολή φορολογίας όμως είναι αντιδημοφιλής σε καιρούς οικονομικής κρίσης, όπως αντιδημοφιλής είναι και η επιμονή της Σουηδίας να μειωθούν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών-μελών, που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της ύφεσης.

Εξάλλου, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης νέων μελών στην Ε.Ε. αντιμετωπίζει εμπόδια. Και οι τρεις υποψήφιες προς ένταξη χώρες έχουν προβλήματα με γειτονικά τους κράτη, που έχουν ήδη ενταχθεί: η Τουρκία με την Κύπρο, η Κροατία με τη Σλοβενία και η Π.Γ.Δ.Μ με την Ελλάδα. «Θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας, ωστόσο δεν ισχυρίζομαι ότι θα τα καταφέρουμε πλήρως», κατέληξε ο Ράινφελντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή