Κύπρος: Τα τελικά σχέδια του Μεγάρου Πολιτισμού

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 15:41
UPD:15:47

A- A A+

Μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο έγινε χθες στα γραφεία του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου η παρουσίαση των τελικών κατασκευαστικών σχεδίων του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου από τους τέσσερις διεθνείς οίκους των Συμβούλων Μελετητών HOPKINS (Αρχιτέκτονες), ARUP (Μηχανικοί), APF (Σχεδιαστές Θεάτρων) και KIRKEGAARD (Ακουστικολόγοι).

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού και Συγκοινωνιών και Έργων Ανδρέας Δημητρίου και Νίκος Νικολαίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βάσος Γεωργίου, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Ανδρέας Μολέσκης, ο Γενικός Λογιστής Λάζαρος Λαζάρου, διευθυντές κυβερνητικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι καλλιτεχνικών οργανώσεων, συνεργάτες του ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου και άλλοι προσκεκλημένοι.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Κίκης Ν. Λαζαρίδης, σε σύντομη ομιλία του, είπε ότι το Ίδρυμα με περηφάνια παρουσιάζει τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια του μεγαλύτερου έργου πολιτιστικής υποδομής της χώρας. Χρειάστηκαν, πρόσθεσε, δύο χρόνια σκληρής δουλειάς από την ομάδα σχεδιασμού, η οποία δικαίωσε πλήρως τη φήμη και την αναγνώριση που απολαμβάνει διεθνώς και εγγυάται τη δημιουργία ενός εμβληματικού έργου παγκόσμιας ακτινοβολίας,

Το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου, συνέχισε, θα αποτελέσει τον καταλύτη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου, με σημαντικές προεκτάσεις σε πολλούς τομείς, όπως τον εκπαιδευτικό, την πολεοδομία, την αρχιτεκτονική και την αστική ανάπτυξη, την οικονομία και τον τουρισμό, την αειφόρο ανάπτυξη κ.α., δηλαδή θα αποβεί ουσιαστικός παράγοντας αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου, τόνισε, δεν θα παραδώσει στην κυπριακή κοινωνία απλώς ένα κτίριο, αλλά ένα πολιτιστικό – αστικό σύμπλεγμα, που στην πραγματικότητα δεν θα είναι ένα, αλλά πολλά έργα μαζί: κέντρο μουσικών συναυλιών με δυνατότητα μετατροπής σε θέατρο για όπερα, μπαλέτο, μουσικό θέατρο, χώρο συνεδριακών διοργανώσεων κλπ, εκπαιδευτικό κέντρο, κέντρο εικαστικών και άλλων εκθέσεων, χώρος εστίασης και κοινωνικής συνάθροισης, αστική πλατεία και υπαίθριος συναυλιακός χώρος μεγάλης χωρητικότητας, αστικό πάρκο και υπόγειος χώρος στάθμευσης».

Χαρακτηριστικά του Μεγάρου, είπε, θα είναι η αρχιτεκτονική εμβληματικότητα, η κατασκευαστική ποιότητα, τα υψηλά επίπεδα αισθητικής, η άρτια λειτουργικότητα, η άριστη ακουστική, η τεχνολογία αιχμής. Θα είναι υπόδειγμα κτιρίου φιλικού προς το περιβάλλον, προσιτό, ανοικτό, φιλικό προς όλους τους πολίτες, κατάλληλο να φιλοξενήσει τις πιο απαιτητικές διεθνείς παραγωγές και τις πιο ποιοτικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ένα έργο που θα τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

«Πρόκειται, κατέληξε, για ένα έργο εξαιρετικά πολύπλοκο λόγω των απαιτητικών προδιαγραφών του, αλλά κυρίως λόγω της πολλαπλότητας των χρήσεων του, αφού πρέπει να ληφθούν υπόψη σωρεία διαφορετικών παραμέτρων για το σχεδιασμό και την εκτέλεση του».

Οι Σύμβουλοι Μελετητές προέβησαν στη συνέχεια, με τη βοήθεια σύγχρονων οπτικών μέσων, σε λεπτομερή παρουσίαση του έργου επεξηγώντας όλες τις πτυχές του, πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά, περιβαλλοντικά, μηχανολογικά κλπ.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Νίκος Νικολαίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την παρουσίαση και το έργο, για τη δημιουργία του οποίου η κυβέρνηση προσφέρει πλήρη στήριξη. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια πρόκληση, αφού το εγχείρημα είναι δύσκολο, πολύπλοκο και απαιτητικό. Ωστόσο, θα κάνουμε το παν για να υλοποιήσουμε το όραμα και να κατασκευάσουμε ένα άρτιο οικοδόμημα χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα.

Ακολούθησε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου κατά την οποία εγκρίθηκαν τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια και αποφασίστηκε η άμεση έναρξη της διαδικασίας επιλογής εργολάβου.

Προτεινόμενα για εσάς