«Κίνηση εκφοβισμού» για τους δημοσιογράφους εντός και εκτός του Ιράν αποτέλεσε η σύλληψη του Ελληνο-βρετανού δημοσιογράφου Ιάσονα Αθανασιάδη από τις ιρανικές αρχές, όπως εκτίμησε ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι ήταν ο μοναδικός ξένος δημοσιογράφος που συνελήφθη από το καθεστώς και η κίνηση αυτή αποτελεί μία κλιμάκωση από την πλευρά τους.
Ο κ. Αθανασιάδης αφηγήθηκε με γλαφυρό τρόπο τη δοκιμασία του στο Ιράν, όπου συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών αναταραχών. Όπως είπε, λίγο πριν ταξιδέψει στο Ιράν είχε δώσει δημόσια ομιλία στο πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου για τα 30 χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπου είχε πει, χαριτολογώντας, ότι έχει «το τέλειο προφίλ του κατασκόπου», χωρίς όμως να μπορεί να φανταστεί τι θα ακολουθούσε…
Όπως διηγήθηκε, έφθασε στην Τεχεράνη λίγες ημέρες πριν τις εκλογές – καθώς είχε καθυστερήσει η έκδοση της βίζας του – και σύντομα μετέβη στο Κομ, παραδοσιακό προπύργιο του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, καθώς είχε πληροφορίες ότι θα επανεκλεγόταν από τον πρώτο γύρο και «ήθελα να είμαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Εκεί είχε και το πρώτο του επεισόδιο με την αστυνομία, στο οποίο όμως δεν δόθηκε συνέχεια.
Την επομένη των εκλογών, ο κ. Αθανασιάδης είχε επιστρέψει στην Τεχεράνη, όπου είχαν ήδη αρχίσει οι πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους υποστηρικτές του Μουσαβί, που είχε ηττηθεί στις εκλογές. Όπως είπε, είδε από εκείνη την ημέρα αστυνομικούς να χτυπούν βάναυσα γυναίκες και αθώους περαστικούς. Ακολούθησαν οι σιωπηλές πορείες υπέρ του Μουσαβί, που στη συνέχεια, αφού υπήρξαν θύματα, έγιναν πένθιμες, ενώ τις νύχτες πραγματοποιούνταν άγριες συμπλοκές μεταξύ πολιτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.
Καθώς η άδεια παραμονής του έληγε και δεν υπήρχε δυνατότητα ανανέωσής της, ο κ. Αθανασιάδης πήρε το δρόμο της επιστροφής. Στο αεροδρόμιο όμως, τον συνέλαβαν. Στην προσπάθειά του να καταλάβουν οι παρευρισκόμενοι τι του συμβαίνει ώστε να ενημερωθεί η εφημερίδα Washington Times - για την οποία κάλυπτε τις εκλογές - και οι δικοί του, ο κ. Αθανασιάδης φώναξε δυνατά στα αγγλικά και στα περσικά ότι είναι Έλληνας δημοσιογράφος και συλλαμβάνεται. Στο σημείο αυτό, οι άνδρες που τον είχαν συλλάβει τον έσπρωξαν στο πάτωμα και τον χτύπησαν.
Από την πρώτη ημέρα, όπως μας είπε, του είχε γνωστοποιηθεί ότι αντιμετωπίζει την κατηγορία της κατασκοπείας, μία κατηγορία που επισύρει μέχρι και ποινή θανάτου. Ως απόδειξη, του παρουσίασαν μία φωτογραφία όπου εμφανιζόταν να συνομιλεί με Βρετανό διπλωμάτη.
Μετά από 18 ημέρες παραμονής στις φυλακές της Τεχεράνης και χάρη στις επίμονες προσπάθειες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας στην Τεχεράνη, η ιστορία του είχε αίσιο τέλος, με την απελευθέρωση και τη μετάβασή του στην Ελλάδα.
Όσο για τα γεγονότα στο Ιράν, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, οι Ιρανοί πίστευαν ότι θα γινόταν μία «βελούδινη επανάσταση». Αναγνώρισε ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές και τους διοργανωτές τους μπορεί να είχαν «εκπαιδευτεί» στο εξωτερικό ως προς τις τεχνικές που εφάρμοσαν, αυτό όμως δεν αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξή τους, όπως εκτίμησε.
Ως προς την εγκυρότητα των εκλογών, ο κ. Αθανασιάδης τόνισε ότι δεν μπορεί να ξέρει κατά πόσο υπήρξαν παρατυπίες (καθώς δεν είχε επιτραπεί σε δημοσιογράφους να μπουν σε εκλογικά τμήματα), ωστόσο του φάνηκε ύποπτο το γεγονός ότι καταμετρήθηκαν περίπου 40 εκατομμύρια ψήφοι στο χέρι μέσα σε ένα 24ωρο και ότι οι υποψήφιοι πλην του Μουσαβί είχαν λάβει τόσο μικρό αριθμό ψήφων.
Πάντως, τα γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές στο Ιράν αποτελούν για τον κ. Αθανασιάδη ένα «εσωτερικό θέμα του Ιράν στο οποίο δεν πρέπει να εμπλακούμε, είναι ίσως ένα στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσει η ιρανική κοινωνία, μία εσωτερική μεταρρύθμιση»…