Οι προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 21:05
UPD:21:47
A- A A+

Τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο, καθώς το όραμά του για την Ευρώπη παρουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντερικ Ρέινφελντ.

Στην κορυφή της ατζέντας της Σουηδίας είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, μέτρα για τις κλιματικές αλλαγές, η ήπια μετάβαση στη Συνθήκη της Λισαβόνας και το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης » για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση ο κ. Ρέινφελντ σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αλλαγές και αυτό μέσω ενός συστήματος εποπτείας, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η σουηδική προεδρία προτίθεται να ενεργήσει ώστε το Συμβούλιο να λάβει τη σχετική απόφαση για το εν λόγω εποπτικό όργανο, πριν από το τέλος του έτους.

Αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές ο προεδρεύων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο πλανήτης μας έχει πυρετό και εμείς οφείλουμε να αντιδράσουμε». Αναφέρθηκε επίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις επενδύσεις για την πράσινη οικονομία, αλλά και στη γενίκευση της μείωσης των αερίων θερμοκηπίου στις χώρες εκτός Ευρώπη. « Αυτό που σήμερα αποτελεί την ευθύνη ορισμένων θα πρέπει πλέον να αποτελέσει την ευθύνη όλων» επεσήμανε.

Με το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης το οποίο η Σουηδική προεδρία δηλώνει ότι θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο, στοχεύει να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση της διεθνούς εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, την εναρμόνιση εντός ΕΕ των διαδικασιών για το άσυλο και μία πιο «ευέλικτη» αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε μία «γηράσκουσα» Ευρώπη.

Ο κ. Ρέινφελντ ανέπτυξε επίσης «το όραμα της Ευρώπης » που ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της προεδρίας.

«Θέλω να βλέπω μία Ευρώπη», ανέφερε, «που να πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της κλιματικής απειλής, που να ορθοποδήσει τις δημόσιες οικονομίες και να θέσει κανόνες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Θέλω μία Ευρώπη που να καλυτερεύσει το κοινωνικό της μοντέλο, χωρίς να παρασυρθεί από τον πειρασμό του προστατευτισμού».

Καταλήγοντας τόνισε: «Θέλω μία Ευρώπη που να υπερασπίζεται δυναμικά στη διεθνή σκηνή τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

Να προχωρήσει όσο το δυνατό «βαθύτερα» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ζήτησε, μεταξύ άλλων, με παρέμβασή της ενώπιον της Ολομέλειας η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου από τον προεδρεύοντα Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντερικ Ρέινφελντ.

Η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι «η κοινωνική οικονομία της αγοράς χρειάζεται επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και όχι απλώς σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα σαν αυτά που μας οδήγησαν στην κατάσταση που έχουμε σήμερα».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα του κλίματος και της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και της εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται πραγματική επένδυση στην οικονομία αλλά και περισσότερος έλεγχος».

Σε ό,τι αφορά στη λαθρομετανάστευση, η κ. Γιαννάκου σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε μία επαναξιολόγηση της πολιτικής για αυτό το ζήτημα «προκειμένου να αντιμετωπισθεί στις σωστές του διαστάσεις και με βάση τα ανθρωπιστικά κριτήρια».

Υπογράμμισε επίσης ότι «διαφορετικές προσεγγίσεις» χρειάζονται και για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και κάθε είδους παραβατικότητας, γιατί έχουν αλλάξει κατά πολύ σε σύγκριση με το παρελθόν.

Η κ. Γιαννάκου χαρακτήρισε τέλος το πρόγραμμα της Σουηδικής προεδρίας «φιλόδοξο», ενώ σχετικά με το διατλαντικό διάλογο δήλωσε: «Να δούμε αν αρμόζει η ΕΕ να ασχολείται μόνο με την ανάπτυξη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο με την ασφάλεια».

«Οι προτεραιότητες της Σουηδικής προεδρίας σηματοδοτούν ακόμα μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ«, τόνισε σε δελτίο τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας.

Ο κ. Τούσσας υποστηρίζει ότι απώτερος στόχος είναι να διασφαλισθεί η συνέχιση της κερδοφορίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, φορτώνοντας τα βάρη της οικονομικής κρίσης στην εργατική τάξη.

Σημειώνει δε ότι «η πράσινη οικονομία» σχεδιάζεται, ώστε με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής», να ανοίξουν νέοι κερδοφόροι για το κεφάλαιο τομείς δράσης».

Σε ό,τι αφορά το «πρόγραμμα της Στοκχόλμης», ο κ. Τούσσας επισημαίνει ότι «επιχειρεί να θωρακίσει ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα με ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, και αυτό στο όνομα της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

Πρόσθεσε τέλος ότι «με προπέτασμα καπνού τις εγγυήσεις και ωμούς εκβιασμούς, προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο των Ιρλανδών για να βάλουν σε εφαρμογή την αντιλαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας, το μετονομασμένο ευρωσύνταγμα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή