«Ιστορικής σημασίας» νομοσχέδιο χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αθανάσιος Μπούρας την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της ΑΕ «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Πάρκου στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου, με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος».
Μεταξύ άλλων, προτείνεται μια δέσμη ρυθμίσεων που αφορούν στη μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού.
Υπενθυμίζεται ότι με μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε το 2007 ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τέθηκαν οι αρχές και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Κέντρου Πολιτισμού, ενώ στις 26 Μαρτίου 2009 υπεγράφη η Σύμβαση Δωρεάς.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις «συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας», τόνισε ο κ. Μπούρας εισηγούμενος το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κ. Κόλλιας, υπογράμμισε ότι η σύμβαση Δωρεάς βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου χώρου πρασίνου στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας, αλλά και για την αναζωογόνηση των θεσμών, στην τέχνη και την επιστήμη, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
Πρόσθεσε δε ότι το κόστος του έργου επωμίζεται εξολοκλήρου το Ίδρυμα και μετά την παράδοση, το έργο περιέρχεται στην πλήρη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Η. Μπεριάτος ανέφερε ότι το ξεκίνημα γίνεται θετικά, όμως πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε τεχνικά, διαχειριστικά και λειτουργικά ζητήματα, όπως η σύνδεση του Πάρκου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Κατά της σύμβασης τάχθηκε η κ. Εύα Μελά, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «έγκλημα» που συντελείται μέσω αυτής κατά του δημοσίου συμφέροντος και της λαϊκής περιουσίας. Υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα το Δημόσιο εκχωρεί την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. ¶ννα Φιλίνη τόνισε ότι το κόμμα της βλέπει τη Σύμβαση θετικά, έθεσε όμως ζητήματα της Σύμβασης που αφορούν στους όρους λύσης της, χειρισμού του Δημοσίου για τα δημόσια κτίρια, ακόμη στους όρους που θέτει το Ίδρυμα για τη συντήρηση του έργου.
Για μια «κολοσσιαίων διαστάσεων μοναδική χορηγία» ενός Ιδρύματος του οποίου η ανιδιοτέλεια αποδεικνύεται από το γεγονός και μόνο ότι στη χώρα μας δεν έχει καμία επιχειρηματική δράση έκανε λόγο εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ, ο Αστ. Ροντούλης. Ανέφερε ακόμη ότι με την δωρεά του Ιδρύματος ένας χώρος «σκουπιδαριό» θα γίνει κόσμημα Πολιτισμού.
Καθώς στην Επιτροπή τέθηκαν ζητήματα χωροταξικά και πολεοδομικά, παρέμβαση έκανε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης για να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με τους λόγους που επελέγη η θέση του παλαιού Ιπποδρόμου προσθέτοντας πως εκπονήθηκε μια σειρά μελετών οι οποίες είναι κατατεθειμένες στη Βουλή στη διάθεση των κομμάτων.
Η συζήτηση κύρωσης της Σύμβασης θα διεξαχθεί στο Β' Θερινό Τμήμα την Πέμπτη 23 Ιουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ