Καμία οργάνωση δεν έχει προς τα παρόν αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδονησία, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν 42. Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις ενδέχεται να κρύβεται η Τζεμάα Ισλαμίγια. Ποια είναι όμως αυτή η οργάνωση:
*Η Τζεμάα Ισλαμίγια είναι μία παν-ασιατική ισλαμιστική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη νοτιοανατολική Ασία.
*Ιδρύθηκε το 1993 με στόχο τη δημιουργία ενός ισλαμικού «υπερκράτους» που θα περιλαμβάνει την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις νότιες Φιλιππίνες, τη νότια Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και το Μπρουνέι.
*Έχει κατηγορηθεί για σειρά επιθέσεων σε αμερικανούς και δυτικούς στόχους στην Ινδονησία, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης στην πρεσβεία της Αυστραλίας το 2004, τη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο το 2003 στο ξενοδοχείο Marriot στην Τζακάρτα και την επίθεση στο Μπαλί το 2002, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι.
*Η δομή και το μέγεθός της δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως, ωστόσο θεωρείται η μεγαλύτερη ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση της νοτιοανατολικής Ασίας. Η αστυνομία της Ινδονησίας έχει συλλάβει περισσότερους από 300 υπόπτους για συμμετοχή στην ομάδα, ενώ η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη έχουν συλλάβει άλλους 100. Υπάρχουν υποψίες ότι ο Ινδονήσιος κληρικός Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που είχε φυλακιστεί για συνωμοσία αλλά στη συνέχεια αποφυλακίστηκε, υπήρξε κάποτε αρχηγός της.
*Η ομάδα θεωρείτο ότι είχε αποδυναμωθεί μετά την σύλληψη και εκτέλεση πολλών κορυφαίων μελών της. Το Νοέμβριο του 2008 εκτελέστηκαν τρία στελέχη της που κατηγορήθηκαν για τις επιθέσεις στο Μπαλί, ενώ τον περασμένο Μάιο συνελήφθη στη Μαλαισία ο φερόμενος ως τοπικός αρχηγός της οργάνωσης.
*Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη (μία ημέρα πριν τις επιθέσεις) το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής πολιτικής, μάχες στην ηγεσία της Τζεμάα Ισλαμίγια και οι πρόσφατες αποφυλακίσεις μελών της ενίσχυαν τις πιθανότητες επιθέσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί η οργάνωση να είναι κατακερματισμένη και να μην μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις με μαζικές απώλειες, ωστόσο τα αποφυλακισθέντα μέλη «τείνουν προς σκληροπυρηνικές ομάδες που συνεχίζουν να στηρίζουν επιθέσεις τύπου Αλ Κάιντα εναντίον δυτικών στόχων».
Πηγή: Reuters