Την άποψη πως η τροποποίηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν αντιμετωπίζει το θέμα επί της ουσίας εκφράζει το ΚΚΕ.
Αν και επισημαίνει πως τα σκάνδαλα είναι σύμφυτα με τη λειτουργία της αγοράς, τονίζει πως τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής αλλαγής του υπάρχοντος νόμου και επαναλαμβάνει τη θέση του:
Η διαδικασία για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών από τη βουλή πρέπει να μην είναι προνόμιο της πλειοψηφίας, αλλά να μπορεί να ξεκινήσει εάν το ζητήσει ένας αριθμός βουλευτών (80, 100 ή 120).
Η προκαταρκτική εξέταση να γίνεται από δικαστικό συμβούλιο. Αυτό να αποφασίζει για την ποινική ή όχι δίωξη και δεν θα γνωμοδοτεί, όπως προβλέπει η τροποποίηση, για να αποφασίσει στη συνέχεια η βουλή, κάτι που η τελευταία κάνει και σήμερα.
Πρέπει να καταργηθούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια παραγραφής των ποινικών αδικημάτων υπουργών. Το γεγονός ότι ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται με την τροποποίηση σε έξι χρόνια από πέντε που είναι, σε τίποτα δεν αλλάζει την κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αίρεται το αξιόποινο με την παρέλευση δύο χρόνων μετά από εκλογές.