Ιράν: Αρχισε η δίκη των διαδηλωτών

Σάββατο, 01 Αυγούστου 2009 12:06
A- A A+

Δικάζονται σήμερα, στο επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης, περίπου 100 Ιρανοί, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την επανεκλογή, στις 12 Ιουνίου, του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, όπως μετέδωσαν το πρακτορείο Fars και το κρατικό Irna.

Σύμφωνα με τα ιρανική ΜΜΕ, οι κατηγορούμενοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με τη θανατική ποινή, εάν κριθούν ένοχοι ότι ενήργησαν «κατά της εθνικής ασφάλειας».

Σημαντικές προσωπικότητες από το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών, μεταξύ των οποίων ένας στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Αμπντολάχ Ραμαζαντέχ και ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Μπεχζάντ Ναμπαβί, συμπεριλαμβάνονται στους κατηγορούμενους.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι μεταξύ των συλληφθέντων μετά τις 12 Ιουνίου είναι ανώτεροι πολιτικοί υπέρ των μεταρρυθμίσεων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και ακτιβιστές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την επανεκλογή του Ιρανού προέδρουυ, συνελήφθησαν περί τα 2.000 άτομα, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα εξακολουθούν να κρατούνται γύρω στα 250 άτομα.

Οι ηττημένοι μετριοπαθείς υποψήφιοι Μουσαβί και Καρουμπί υποστηρίζουν ότι έγινε νοθεία στις εκλογές υπέρ του σκληροπυρηνικού Αχμαντινεζάντ. Οι αρχές, ωστόσο, το αρνούνται, ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεί υιοθέτησε την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή