Κανονικά ξεκινούν τη λειτουργία τους οι ιδιωτικοί και δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας στις 17 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν μετά το Δεκαπενταύγουστο, αφού γίνει μία ρεαλιστική εξέταση και αξιολόγηση της όλης κατάστασης.
Η επέκταση του δικτύου της πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη νέα γρίπη, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία περιλαμβάνεται στα μέτρα του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας της νέας γρίπης, που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Αβραμόπουλος.
Συγκεκριμένα από το τέλος Αυγούστου σε ολόκληρη τη χώρα θα λειτουργούν κέντρα εμβολιασμού και κέντρα γρίπης, τα οποία θα στελεχώνονται από μεγάλο αριθμό γιατρών, ώστε να μην οδηγείται ο πολίτης στο νοσοκομείο αλλά να του παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα. Σημειώνεται ότι μόνο στο δήμο Αθηναίων θα λειτουργούν 27 κέντρα εμβολιασμού και επτά κέντρα γρίπης.
Για το ακριβή αριθμό των κέντρων εμβολιασμού είπε ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση προσεχώς, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως στους δύο μεγάλους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα είναι 140 με 150. Επίσης αυτά τα κέντρα θα στηθούν κυρίως σε σχολεία και θα λειτουργούν είτε τα απογεύματα των Παρασκευών είτε τα Σαββατοκύριακα.
Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται «να τεθεί θέμα κρεβατιών εντατικής θεραπείας στο πλαίσιο της πανδημίας», καθώς έχουν ληφθεί μετρά ώστε να αυξηθούν τα κρεβάτια κατά 50 ή 60. Διευκρίνισε επίσης ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί, στη διάθεση του εθνικού συστήματος υγείας θα τεθούν «όλα τα κρεβάτια της εντατικής του ιδιωτικού τομέα».
Επανέλαβε ακόμα ότι προτεραιότητα στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα έχουν τα άτομα που ανήκουν σε δύο κατηγορίες: α) τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω υγείας και β) τα άτομα που υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους.
Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων μέσω των φαρμακείων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι αυτή θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή και πρόσθεσε: «Έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε τη φαρμακευτική αγωγή των πολιτών που αιτιολογημένα έχουν ανάγκη τα φάρμακα».
Παράλληλα, πρόσθεσε, παραμένει ανέπαφο το εθνικό απόθεμα αντιικών φαρμάκων, που καλύπτει το 20,5% του συνολικού πληθυσμού.
Ενημερώνοντας για τον αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 1.002. «Επί αυτού του αριθμού ένα ποσοστό 95% έχει ήδη ιαθεί πλήρως. Είναι υγιέστατοι στα σπίτια τους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, τα σοβάρα περιστατικά της νέας γρίπης αυτή τη στιγμή είναι δύο και οι δύο ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική. Όλα τα άλλα σοβαρά κρούσματα -συμπλήρωσε- βρίσκονται πλέον στο στάδιο της ανάρρωσης.
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι ως κοινωνία, ως κράτος, ως πολιτικό σύστημα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη δοκιμασία με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και ισχυρή αποτελεσματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διευκρινίσεις ζητά το ΠΑΣΟΚ
«Tο υπουργείο λειτουργεί με διαφορά φάσης μιας εβδομάδας από το ΚΕΕΛΠΝΟ», σχολίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη.
Η κ. Καρακλιούμη έθεσε επίσης τρία ερωτήματα: Πρώτο ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρονται από τα κέντρα επιτήρησης, δεύτερο με βάση ποιες διατάξεις θα γίνεται ο έλεγχος στα φάρμακα και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και τρίτο ποιος θα καταβάλει το κόστος για τα φάρμακα, δηλαδή αν θα τα καταβάλει το υπουργείο Υγείας ή οι ασθενείς.
KKE: Τα μέτρα εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του λαού
«Η κυβέρνηση, αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων κενών που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε προσωπικό και σε υποδομές για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, λαμβάνει μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του λαού», σχολίασε το ΚΚΕ.
Σημειώνει πως «εκχωρεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ιδιώτες, μεταφέρει αρμοδιότητες του συστήματος Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της χορήγησης αντιικών φαρμάκων από ιδιώτες, της διάγνωσης της ''νέας γρίπης'' από ιδιωτικά εργαστήρια και της μεταφοράς της ευθύνης λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού στους Δήμους».
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανησυχήσει. Η πολιτική που αποδέχεται και στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η έλλειψη ενός ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας όχι μόνο κοστίζουν στο λαό πανάκριβα αλλά τον αφήνουν και απροστάτευτο», υπογραμμίζει.
Καταλήγοντας, τονίζει: «Η παροχή όλων των υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση της ''νέας γρίπης'' πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους και δωρεάν για όλους, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη και επαρκή κάλυψη όλων των χώρων. Να λειτουργήσουν άμεσα κινητές μονάδες για την κάλυψη των σχολείων, των εργασιακών χώρων και των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη».
ΣΥΝ: Διαχρονικές ευθύνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
«Η αντιμετώπιση της γρίπης δεν πρέπει να αποτελέσει ένα άλλο πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και επιπόλαιων επικοινωνιακών δηλώσεων», τονίζει ο ΣΥΝ.
Υπογραμμίζει, ωστόσο, «τις διαχρονικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, για τη μη διαμόρφωση ενός πρωτοβάθμιου συστήματος φροντίδας της υγείας που θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα στην αντιμετώπιση της γρίπης. Βεβαίως, είχαν άλλες προτεραιότητες όπως την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας».