Τη διανομή κατεπείγουσας βοήθειας σε τρόφιμα στους δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Υεμένης που εκτοπίστηκαν μετά τη νέα κλιμάκωση των μαχών στη βορειοδυτική Υεμένη ξεκίνησε χθες Παρασκευή το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (WFP).
Το WFP ανέφερε πως αναγκάστηκε να αναστείλει τη διανομή μερίδων στους Υεμενίτες τον Ιούλιο λόγω έλλειψης κεφαλαίων για τους 95.000 πληγέντες από τον πόλεμο. Πολλοί εξ αυτών εξαρτώνται απόλυτα από τη βοήθεια της υπηρεσίας του ΟΗΕ. ¶λλοι περίπου 150.000 εκτοπισμένοι στην περιοχή Σααντά έλαβαν μερίδες τροφής που επαρκούν για δυο εβδομάδες.
Το WFP ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη 20 εκατ. δολάρια για να παράσχει βοήθεια στην Υεμένη το 2009.
Η UNICEF εξέφρασε την ανησυχία της για τα περίπου 100.000 γυναικόπαιδα που έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες. Τόνισε πως τουλάχιστον το 46% των παιδιών κάτω των πέντε ετών πάσχουν από υποσιτισμό και μειωμένη ανάπτυξη.
Η UNICEF ανέφερε πως επικεντρώνεται στα προβλήματα της εξασφάλισης ασφαλούς πόσιμου νερού και συνθηκών υγιεινής κι άρχισε να διανέμει φίλτρα νερού, ταμπλέτες χλωρίωσης του νερού και κιτ υγιεινής στους εκτοπισμένους.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Υεμένης ¶λι Αμπντάλα Σάλεχ επανέλαβε χθες τους όρους της κυβέρνησής του για τον τερματισμό των μαχών με τους Σιίτες στη Σααντά.
«Δώσαμε σε αυτά τα στοιχεία άλλη μια ευκαιρία να καταφύγουν στην ειρήνη και να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο», ανέφερε ο Σάλεχ στην ομιλία του την ημέρα που σηματοδότησε την αρχή του Ραμαζανιού.
Εάν οι αντάρτες δε συμμορφωθούν «θα καταστείλουμε αυτή τη στάση με όλες μας τις δυνάμεις», πρόσθεσε.
Οι όροι προβλέπουν την αποχώρηση των ανταρτών από όλες τις περιοχές στη Σααντά και τα βουνά, την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού που άρπαξαν από τις ένοπλες δυνάμεις, τη διευκρίνιση της μοίρας μιας πενταμελούς οικογένειας Γερμανών κι ενός Βρετανού μηχανικού που απήχθη στη Σααντά τον Ιούνιο, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba.
Ο ηγέτης των ανταρτών ¶μπντουλ Μάλικ αλ Χούτι απέρριψε τους έξι όρους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραπλανά την κοινή γνώμη». Κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, το 2007.
Στις μάχες, που διαρκούν από την 11η Αυγούστου, έχουν σκοτωθεί δεκάδες αντάρτες και στρατιώτες. Στην επίθεση του στρατού χρησιμοποιούνται αεροσκάφη, βαρύ πυροβολικό και πύραυλοι.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Γερμ. Πρακτορείο